Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od jeseni studij Medijske umjetnosti i prakse

27.06.2013.

15:25

Autor: Tatjana Sandalj / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Medijske umjetnosti i prakse novi je diplomski studij Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koji polaznicima nudi dvogodišnje umjetničko obrazovanje i stjecanje kompetencija za zapošljavanje u kreativnim industrijama.

Takozvani MAP zamišljen je kao interdisciplinarni studij temeljen na mobilnosti. Razvijen je kroz europski projekt ADRIART suradnjom riječkog i sveučilišta iz Nove Gorice, Udina i Graza. U Novoj Gorici odrađena je prva pilot-godina, a u Rijeci upisi tek slijede. Riječki polaznici mogu birati između tri modula - Fotografije, Intermedije i Scenografskih prostora.

Peter Purg s Visoke škole za umjetnost Sveučilišta u Novoj Gorici i voditelj projekta ADRIART tumači da nije riječ o klasičnom načinu studiranja. Na ovaj studij studenti dolaze s idejom, pitanjem ili motivacijom te će ih pod mentorskim vodstvom i u interakciji s kolegama razvijati tijekom dvije godine.

Današnje generacije su sklonije migracijama i putovanjima. Za dobru umjetničku ili kreativnu praksu treba tu prirodnu motivaciju nadograditi vještinama i metodama koje su vremenom postale relevantne. A s druge strane, kombinirati nove, nastale baš u tim novim kombinacijama kultura svih partnera na projektu, kaže Purg.

Više o projektu ADRIART možete doznati na njihovim internetskim stranicama, a o MAP-u na stranicama riječke akademije ili uživo sutra u 21:30 u prostoru nekadašnjeg Rikarda Benčića u kojem se odvija jedna od radionica o scenografskom prostoru.

Poslušajte što je na predstavljanju novog studija zabilježila Tatjana Sandalj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.