Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od koncesija na pomorskom dobru PGŽ godišnje zaradi do 10 milijuna kuna

23.02.2017.

15:45

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncesionari na pomorskom dobru uredni su platiše, rečeno je na sjednici primorsko-goranske Županijske skupštine, pretposljednjoj u mandatu. Vijećnici su danas odabrali i dobitnike županijskih godišnjih nagrada.

Liga protiv raka PGŽ-a i medicinski tim doktora Miljenka Uravića i Marka Zelića, koji već deset godina vode edukacijski centar invanzivne kirurgije, dobitnici su godišnjih nagrada Primorsko-goranske županije. Bit će im uručene na svečanoj sjednici za Dan Županije 20. travnja. Ove su godine iznimno dodijeljene i dvije nagrade za životno djelo - Ljubi Kuntariću i Olegu Mandiću.

Predsjednik Skupštine Erik Fabijanić tumači da je riječ o opravdanome presedanu. "Glazbeniku i skladatelju Ljubi Kuntariću, autoru brojnih šlagera koje poznaje cijela Hrvatska, nagrada se dodjeljuje posthumno. S druge strane, gospodin Oleg Mandić je uz svoj rad veliki promotor antifašističkih vrijednosti kao stila života", rekao je Fabijanić.

Između 20 točaka, na današnjem dnevnom redu našlo se i desetak koncesija na pomorskome dobru. Prvi put raspisuje se natječaj za ugostiteljsku djelatnost na otočiću Sveti Grgur, čakavskoga naziva Šagargur, sa sjeverne strane Raba i za plažu Kvarner u Lovranu. Trenutno su za korištenje pomorskoga dobra sklopljena 103 koncesijska ugovora, od kojih pet za zone marikulture.

Koncesionari uredno izvršavaju obaveze, a točne brojke znat će se krajem ožujka, izvijestila je pročelnica Upravnoga odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević. "Županija godišnje od pomorskog dobra ostvari do 10 milijuna kuna prihoda. Posebno su koncesije koje se odnose na luke posebne namjene, brodogradilišta, luke nautičkog turizma ili marikulturu koja je prisutna cijele godine. Veći dio koncesija se odnosi na turizam, odnosno ugostiteljsku djelatnost i turističku ponudu na plažama," rekla je Milošević.

Župan Zlatko Komadina ističe kako su koncesije na pomorskome dobru jedan od većih izvora namjenskih prihoda PGŽ. "Sav taj novac ulažemo u luke, lučice i šetnice. Danas je to potencijal od 50 milijuna kuna kroz sustav lučkih uprava, a kroz županijski proračun potencijal od 15 milijuna kuna", rekao je župan.

Posljednja radna, 36. sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu uoči lokalnih izbora očekuje se krajem sljedećega mjeseca, najvjerojatnije u četvrtak 23. ožujka, dok će svečana sjednica biti održana u travnju. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.