Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od nedjelje lovostaj sitne plave ribe

13.12.2013.

16:24

Autor: Zdravko Kleva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sredinom prosinca počinje jednomjesečni lovostaj sitne plave ribe. Dvjestotinjak brodova plivaričara ostat će tih dana privezani uz obalu ili će obaviti remont, a ribari 2013. pamte kao godinu dobrog ulova.

Petnaesti prosinca početak je lovostaja. Vrijeme je to kada i plava riba i ribari trebaju malo mira. Vrijeme je također i za servisiranje alata, mreža, za pregled brodskog stroja ostalih uređaja i, ako vrijeme pusti, za ponešto napraviti na samom brodu.

Inače ne možete ništa napraviti oko broda, žali se istarski ribar plivaričar Silvio Licul. Možete nešto pokušati. Za ljude je  lovostaj dobar, za ribu ne znam. U institutu kažu da se riba mrijesti, kaže Licul.

Ribari su ove godine prezadovoljni ulovom plave ribe. Sve ih je iznenadila dobra lovna godina. A jesenski i zimski mrakovi su se pokazali dobrim, naklonjeno im je bilo i vrijeme. Zadnjih dana lovi se izvan očekivanja, hvali se Kristijan Uhač, zapovjednik riječke plivarice Srdela. Količine su ovih dana i nas iznenadile, kaže Uhač.  

- Lovostaj je dakle opravdan ili neopravdan? – pitamo ga.

- Pa bit će opravdan jer su sve tvornice i svi prerađivači puni, tako da je već sada problem s plasmanom, jednostavno nema se kamo, tako da će i njima dobro doći - kaže Uhač.

Dobra godina za ribare sitne plave ribe znači ulov i više 60 tisuća tona. Zadovoljni su i poslovanjem: riba u izvozu ima solidnu cijenu, prerađivači su otkupljivali znatne količine i, što je najvažnije, uredno im ribu plaćali.

Hoće li sljedeća godina biti tako dobra, vidjet ćemo. Neka pravila europske zajedničke ribarske politike, poput ograničenja broja radnih dana za plivaričare, startaju već 1. siječnja dolazeće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.