Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Krku završila i druga potrage za kajakašima nestalima na moru!

08.07.2022.

12:56

Autor: Josip Krmpotić, Tatjana Sandalj

Od obale kod Selca otisnuli se kajakom, spašeni u uvali Petrina na Krku

Od obale kod Selca otisnuli se kajakom, spašeni u uvali Petrina na Krku

Foto: Dusko Marusic / Pixsell

Dvije nestale osobe za kojima je od četvrtka trajala koordinirana akcija traganja, uspješno je okončana u petak u ranim popodnevnim satima, pronalaskom dvije osobe na obali otoka Krka.

Policijsko plovilo pomorske policije Rijeka i dva privatna plovila su u četvrtak navečer u akvatoriju otoka Krka spaslili neoprezne kajakaše.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru MRCC Rijeka izvijestila je o uspješnom okončanju koordinirane akcije traganja za hrvatskim i njemačkim državljaninom čiji je nestanak prijavljen u večernjim satima 7. srpnja.


Tragalo se u morskome području između Supetarske drage na otoku Rabu, otoka Krka i Crikvenice, svim raspoloživim plovilima iz sastava Lučke kapetanije Rijeka, pripadajućih lučkih ispostava, Pomorske i aerodromske policije Rijeka i Obalne straže. Pilot Obalne straže je u 10:30 sati uočio kajak preletom iznad obale otoka Krka. 


Nedugo potom pronađeno je dvoje nestalih u uvali Orgul, na otoku Krku, u dobrome tjelesnom stanju, bez ozljeda. Rekli su kako su se uslijed prolaznoga nevremena sklonili na otok, a budući da kod sebe nisu imali nikakvu komunikacijsku opremu, nisu mogli dojaviti obitelji, prijateljima i poznanicima kašnjenje u dolasku na predviđenu lokaciju.Nakon dojave iz Središnjice traganja i spašavanja na moru, u četvrtak oko 20 sati ekipe su krenule u potragu za kajakom na kojem su bile dvije osobe. Zadnji put viđen je kod rta Sv. Marak, u blizini Vrbnika. 


Unatoč izuzetno lošim uvjetima, jak vjetar, olujna bura, izrazito valovito more, posada katamarana "Mali Marino" u uvali Petrina je nešto prije 22 sata pronašla nestali kajak i obje iscrpljene, ali neozlijeđene osobe. 22-ogodišnju Poljakinju i 25-ogodišnjega državljanina Brazila prevezli su u Selce. 


Oni su iznajmili kajak u želji da razgledaju obalu u smjeru Novog Vinodolskog, ali nisu provjerili vremensku prognozu. Zbog pogoršanja vremena nisu se uspjeli vratiti na obalu niti mobitelom pozvati pomoć. 


Iz policije su još jednom upozorili sve koji s različitim plovilima žele uživati na moru da obvezno prate vremensku prognozu te se savjetuju s pomorskom policijom ili s dežurnom službom nadležne Lučke kapetanije, pozivom na broj 195.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.