Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od početka godine helikopterima s otoka prevezeno više od 350 pacijenata

26.06.2018.

16:40

Autor: Hina

Samo ovog vikenda na Deltu je s otoka dovezeno petero osoba (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Samo ovog vikenda na Deltu je s otoka dovezeno petero osoba (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Tijekom produženog vikenda, helikopterima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva s otoka sjevernog i južnog Jadrana prevezeno je 16 pacijenata čije su zdravstvene indikacije zahtijevale hitan zračni medicinski prijevoz, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Iz zrakoplovne baze na Krku vojnim helikopterima prevezeno je petero pacijenata s Raba i dva s Lošinja, a među njima je bilo i troje stranih državljana. Svi su pacijenti prevezeni do helidroma Delta u Rijeci.

Devet pacijenata sa Šolte, Korčule, Hvara, Brača i Visa prevezeno je na helidrom KBC-a Split na Firulama, zahvaljujući helikopterskim posadama iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama.

Ministarstva obrane i zdravstva sklopili su sporazum o suradnji u provedbi hitnoga zračnog medicinskog prijevoza, pa Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, za potrebe hitnoga zračnog medicinskog prijevoza, s po jednim helikopterom dežura 24 sata u vojarni Knez Trpimir u Divuljama pokraj Splita te u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku.

Na Krku Oružane snage RH osiguravaju i vojni medicinski tim za pratnju i obradu pacijenata tijekom leta, dok medicinsko osoblje na lokaciji u Divuljama osigurava Ministarstvo zdravstva.

Od 1. siječnja do 26. lipnja, posade HRZ-a prevezle su 356 pacijenata i 134 osoba u pratnji, za što je utrošeno 355 sati leta, stoji u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.