Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od ponoći 10% skuplje cestarine, ali i vožnja Krčkim mostom

14.06.2019.

12:41

Autor: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Vozačice i vozači pretpostavljamo već znaju, ali nije zgorega ponoviti - noćas od ponoći na snazi su nove,10% skuplje vožnje na većini cesta u Hrvatskoj, a dakako i vožnja preko Krčkog mosta. Umjesto ukidanja, kažu otočani, eto još skuplje mostarine i dodatnog razloga za nezadovoljstvo.

"Bez obzira što smo još 2001. godine uspjeli osloboditi plaćanja mostarine sve žitelje Otoka Krka i gospodarstvenike, držimo da do novog ljetnog poskupljenja nije smjelo doći. Kućice je odavno trebalo maknuti ili ih ostaviti da tamo budu samo za one koji jednom godišnje dolaze na Krk. Nema tu pravde ni jednakosti", kaže krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Gradonačelnik je pojasnio razliku između 35 kuna koliko vam treba za doći do otoka i ostalih cesta. "Sve cestarine u Hrvatskoj su ispod 1 kune po kilometru, a na krčkom mostu je ta cestarina 13 kn po kilometru. Nije bilo razloga za podizanje cijena. Mogla je ostati sezonska cijena na razini cjelogodišnje cijene", rekao je Vasilić.

No nema odustajanj jerčak i Ustav bi nam trebao jamčiti jednakost, ali je nema, kaže Vasilić. "Tvrdimo da je to jedan oblik diskriminacije koja jedino tu postoji jer 5 drugih mostova i otoka koji su premošteni - Pag, Murter, Vir i Čiovo nikad nisu imali mostarine niti cestarine", dodao je gradonačelnik.

"Na kraju krajeva, godišnji prihod krčkog mosta je oko 90 milijuna kuna, a rashodi su nešto manji od 20 milijuna pa već to jasno govori da je most odavno isplaćen. Naš zahtjev za ukidanjem mostarine kako bismo bili jednaki s ostalima trenutno je na Visokom upravnom sudu i trakavica traje, ali traje i naše nezadovoljstvo", kaže prvi čovjek najvećega grada na zlatnom otoku. Poslušajte prilog Josipa Krmpotića:

Vasilić: Ovo je oblik diskriminacije, pripremio Josip Krmpotić

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.