Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od ponoći na snazi strože epidemiološke mjere

22.11.2020.

10:19

Autor: Hina

Smanjiti broj zaraženih važno je za rasterećenje bolničkog sustava: crna zastava na ulazu u bolnicu u Slavonskom Brodu (Foto: Ivica Galoić / Pixsell)

Smanjiti broj zaraženih važno je za rasterećenje bolničkog sustava: crna zastava na ulazu u bolnicu u Slavonskom Brodu (Foto: Ivica Galoić / Pixsell)

Foto: - / -

U ponoć su na snagu stupile nove mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite protiv širenja koronavirusa, kojima se, među ostalim, obustavlja rad noćnih klubova i kockarnica te se ograničavaju javna okupljanja, svadbene svečanosti i pogrebi.

Nove mjere donesene su jer se dosadašnjima nije uspjelo smanjiti broj zaraženih, što je važno za rasterećenje bolničkog sustava, a primjenjivat će se do 15. prosinca, najavio je Nacionalni stožer.

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba, umjesto 50 kako je bilo do sada. Broj uzvanika na svadbenim svečanostima ograničen je na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, umjesto 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti ograničavaju se na 10 osoba umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao dosad.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kazina i automat-klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji smiju biti u objektu, sukladno preporukama HZJZ-a.

Takvu obavijest o najvećem broju kupaca morat će istaknuti i prodavaonice i trgovine.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba - a to su profesionalni umjetnički programi, kino-projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela - uvedena su dodatna ograničenja: broj prisutnih osoba ograničava se ovisno o veličini prostora, tako da za svaku osobu mora biti osigurano četiri četvorna metra površine, uz pridržavanje mjera.

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva Civilne zaštite, policijski službenici i i Državni inspektorat.

Nacionalni je stožer, na prijedlog županijskih stožera, odobrio i strože mjere za Varaždinsku i Osječko-baranjsku županiju te grad Daruvar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.