Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od ponoći ukinuta naplata na Krčkome mostu, rampe otišle u povijest

15.06.2020.

10:42

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Noćas točno u ponoć posljednji su se put podignule rampe na naplatnim kućicama na Krčkom mostu, čime je naplata cestarine otišla u povijest. Nakon gotovo 40 godina na otok Krk se može doći bez plaćanja.

Posljednjem dizanju rampe nazočili su brojni znatiželjnici. Više stotina ljudi uz živu glazbu, vino, pivo i grickalice dočekalo je ponoć i besplatni prolaz Krčkim mostom. Gradonačelnik grada Krka i predsjednik PGS-a Dario Vasilić, u nazočnosti ostalih krčkih općinskih načelnika, častio je pjenušcem iz Vrbnika.

Poseban kolorit cijeloj priči dali su brojni bajkeri iz Rijeke i okolice, koji su u koloni na naplatne kućice došli koju minutu prije ponoći. Njihov predvodnik je kao posljednji platio mostarinu u lipama, a onda je kolona krenula.

Tako je stavljen zastor na naplatu na jedinom mostu u Hrvatskoj na kojem se naplaćivao prolazak, a podsjetimo se da je most otplaćen još daleke 1990. godine.

Naplala je otišla u povijest, a u sljedeće dvije godine na redu je kompletna obnova i sanacija mosta, rekao je danas na Krčkome mostu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ugovor o obnovi Krčkog  mosta potpisali su Auto cesta Rijeka - Zagreb kao investitor te izvođači radova - zajednica  ponuditelja u kojoj su hrvatske tvrtke Sitolor, Spegra i Geotehnika. Vrijednost radova je 44,5 milijuna bez PDV-a, izvodit će se u četri faze, od kojih prva počnije najesen, a izvodit će se tako da se ne prekida promet.

Ministar Butković je, uz prestanak naplate mosatrine, najavio i početak gradnje Plave magistrale na otoku Krku te -ali bez preciziranja datuma - razmišljanje, pa onda i gradnju novoga Krčkog mosta.

Ukidanje mostarine za otok Krk dugogodišnje je zalaganje svih političkih opcija koje su obnašale vlast u Primorsko-goranskoj županiji i stanovnika otoka Krka. Zato današnji događaj možemo samo pozdraviti, rekao je danas župan Zlatko Komadina.

Čelnik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić još je 2017. godine pokrenuo je inicijativu za ukidanje naplate na Krčkome mostu. Podržale su je sve političke stranke u PGŽ-u, a pridružili su se i brojni građani. Nepravda je ispravljena, rekao nam je Boras Mandić. Poslušajte izjave:

Krčki most: truba i motor, pripremio Vladimir Jurić

Vasilić: Most je preporodio otok, pripremio Vladimir Jurić

Komadina: Da su izbori češće..., pripremio Saša Vuksan

Boras Mandić: Ključno je što su građani podržali inicijativu, pripremila Matea Krmpotić

Butković: Neće biti ljetnog povećanja cijena vožnje trajektima i cestama, pripremio Josip Krmpotić

Galerija
Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Posljednje plaćanje bilo je u lipama (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Građani pohrlili na proslavu (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Bajkeri su prvi prošli preko mosta besplatno (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Rampe odlaze u povijest (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Prvi automobili bez naplate (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.