Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od posljedica koronavirusa preminuo je Miljenko Fićor

31.12.2020.

14:30

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Općina Jelenje

Foto: Općina Jelenje

Foto: - / -

Od posljedica koronavirusa, danas je preminuo naš sumještanin i financijski stručnjak Miljenko Fičor, dosadašnji savjetnik Općinskog načelnika Roberta Marčelja za gospodarstvo i poduzetništvo. Jelenjska jedinica lokalne samouprave izgubila je tako aktivnog člana u kreiranju i provođenju programa.

Nažalost, ovaj mjesec napustio nas je i bivši i dugogodišnji djelatnik jelenjske lokalne samouprave Boris Klić. U ime Općine Jelenje izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih.

Miljenko Fičor, rođen je 19. listopada 1953. godine u Zastenicama, mjestu podno Grada Grobnika. 

Nakon izuzetne poslovne karijere u bankarskom sektoru, u studenom 2000. godine, Vlada Republike Hrvatske imenovala ga je pomoćnikom ministra financija u Upravi za bankarstvo i tržište kapitala. U rujnu 2002. godine odlazi iz Ministarstva financija na dužnost predsjednika Komisije za vrijednosne papire Republike Hrvatske, na koju ga imenuje Hrvatski sabor i kojemu je bio odgovoran za svoj rad. U razdoblju od 01. siječnja 2012. godine Fičor ponovno obnašao dužnost pomoćnika ministra u Ministarstvu financija, a ujedno i dužnost Glavnog državnog rizničara kao čelnika Državne riznice. Dana 01.08.2016. godine vraća u HGK Središnjicu u Zagrebu na mjesto samostalnog savjetnika u Sektoru za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize.

Za vrijeme rada u Hrvatskoj gospodarskoj komori Miljenko Fičor izradio je dvadesetak publikacija o gospodarskim kretanjima u Primorsko-goranskoj županiji kako za pojedine godine, tako i za razdoblje od 1995.-2010. odnosno od 1995.-2015. godine, a za isto vremensko razdoblje i publikacije za svaki grad i općinu Primorsko-goranske županije po mikroregijama, te posebne publikacije za Grad Rijeku.

Fičor je u razdoblju od 1993.-2000. godine, odnosno do prvog odlaska na dužnost pomoćnika ministra, volonterski obnašao i dužnost pročelnika za financije i proračun Općine Jelenje. Petnaesta i dvadeseta obljetnica osnivanja ili novog ustroja svih jedinica lokalne samouprave bila je povod Fičoru da izradi prigodne publikacije sa svaki grad i općinu PGŽ s podacima za razdoblje 1993.-2008. godina, a zatim i za razdoblje 1993.-2013. godina, a kroz pet poglavlja dat je prikaz općih obilježja pojedinog grada ili općine, s posebnim osvrtom na strukturu stanovništva, zatim prikaz kretanja proračuna i njegova struktura, gospodarska kretanja i prikaz obrtništva, te popis svih članova gradskih ili općinskih vijeća po mandatnim razdobljima, odnosno popis načelnika i njihovih zamjenika od kada su neposredno birani.

Miljenko Fičor izradio je nekoliko izuzetnih publikacija za Općinu Jelenje, kao poklon svojoj lokalnoj samoupravi za dan Općine i dan Svetog Mihovila, zaštitnika Općine Jelenje.

Počivao u miru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.