Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od prvog do posljednjeg radnog dana važno je voljeti radio!

17.07.2016.

15:23

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glas, simbol i timbar Radio Rijeke, novinar Damir Pijaca penzioner je tek petnaestak dana. Na nedeljni obed Maria Lipovšeka Battifiace donio je puno dobre volje. Poslušajte razgovor o radiju, medijima, nekad i sad.

Cijeli radni vijek Damir Pijaca proboravio je na Radio Rijeci. A sve je počelo uz poeziju, uz koju se i nastavilo, brojni slušatelji i danas se sjećaju stihova izgovorenih u različitim emisijama, različitim terminima, primjerice "Slatka nesanica". Nešto poezije čuli smo i danas.

Bio je jedan od onih spikera kojima se vjeruje, a on tumači zašto spikeri nisu isto što i prezenteri i kakav odnos treba biti prema tekstu što ga čitaš i slušateljima kojima se obraćaš. "Posao ne radite za šefa, poštujte ljude kojima se obraćate", to je Damirov savjet koji traje bez obzira na medijske trendove. Od pokojnog slikara Ivana Kinkele dobio je najveći kompliment: "Ti možeš na radiju izgovoriti najveću laž, ali ja ti svejedno vjerujem", sjeća se.

Čovjek koji u Rijeci živi od 1968. godine, iako poštuje sve hrvatske dijalekte, uz zavičajnu ikavicu nikad nije naučio niti jedan govor primorske čakavštine. Zač? pitali smo ga i mi, a onda se zajedno podsjetili i zadnjeg starog MIK-a kojeg je vodio upravo Damir Pijaca. 

Počeo je raditi u vrijeme kada su autoriteti bili svećenik, doktor i radio - oni su govorili istine koje se ne provjeravaju. Radio mora biti informativan, zabavan i mora odgajati, tvrdi Pijaca, ali gubi li danas utakmicu s vremenom i novim medijima? Poslušajte razgovor: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.