Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od sedmero djece oboljele od neuroblastoma troje se liječi na Kantridi

23.06.2017.

12:35

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od sedmero djece predškolske dobi, koja boluju od neuroblastoma, troje se liječi na Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka i mogli bi biti kandidati za novi imunoterapijski lijek što ga je početkom svibnja odobrila Europska agencija za lijekove.

Do sada je registriran u Španjolskoj, Francuskoj i Njemačkoj, a u Italiji je postupak registracije novog lijeka u tijeku. Djelovanje "Dinutuximab beta Apeirona" bazira se na monoklonskom protutijelu usmjerenom na tumorske stanice, jedna bočica stoji oko 86 tisuća kuna, a cjelokupna terapija, što se primjenjuje u pet ciklusa, ovisno o težini djeteta, prosječno stoji oko milijun i 700 tisuća kuna, doznajemo od prof. dr. Jelene Roganović, pročelnice Odjela za hematologiju i onkologiju u Dječjoj bolnici na Kantridi.

Dodaje da, kao i svaka imunoterapija, lijek može imati vrlo teške nuspojave i vrlo dobro treba izvagati koje dijete ima rizik za te nuspojave. Pojašnjava i kako novi lijek djeluje, te koliko je djelotvoran u liječenju visokorizičnog neuroblastoma.

"Djeluje specifično na receptore na tumorskim stanicama i uništava isključivo stanice tumora. Nakon nekoliko stotina djece koja su ga primila u drugim državama još uvijek nismo sasvim sigurni koliko je on djelotvoran. No rezultati pokazuju da produljuje život bolesnoj djeci otprilike do 20 posto. U ovom trenutku ne znamo može li lijek izliječiti, ali znamo da može poboljšati rezultate njihova liječenja", kaže dr. Roganović.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.