Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od studentskog zadatka do svjetskog proizvoda

04.11.2013.

15:16

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jeste li čuli za OBLO? Simpatičnu didaktičku igru za djecu od četiri i više godina osmislio je 32-godišnji Marko Pavlović još kao student produkt dizajna. Danas radi kao freelance dizajner, ubire tantijeme od prodaje igračke, a poslovna iskustva prenosi na start-up konferencijama.

Na Internetu možete pronaći niz informacija o igrački sastavljenoj od čvrstih oblih dijelova u veselim bojama. Za dijete je izazovno to što je može rastaviti i zatim ponovno sastaviti, a pritom razvija motoričke i umne sposobnosti. Marko Pavlović je koncept te slagalice ostvario na studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, pod mentorstvom profesora Mladena Orešića.

Nekoliko nagrada osvojenih na svjetskim natjecanjima nije prošlo nezapaženo. Autoru se obratila jedna kanadska tvrtka koja je, na koncu, tu igračku uvrstila u svoju ponudu. Pavlović je nakon toga osmislio još jednu igračku pod nazivom logic tower za istu tvrtku, a namijenjena je djeci od osam godina naviše.

Hrvatska je premalo tržište da bi se mogli razviti kvalitetni proizvodi, zato bi sve trebalo biti usmjereno ka izvozu, a da biste uspjeli u tome potrebna je predanost radu i brzina, kaže Pavlović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.