Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od virusa, preko bazena do saonica: problemi za koje inovatori PGŽ imaju rješenja

07.12.2022.

14:38

Autor: Olivera Vinković

Skica rješenja novih saonica

Skica rješenja novih saonica

Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija je i ove godine bespovratnim sredstvima nagradila najbolje inovatore. Prve tri inovacije dobile su po 18 tisuća kuna i ove godine su to Virus-vent sustav, Privezni bazeni i Sklopive električne saonice.

Galerija
Skica rješenja priveznih bazena, Foto: Olivera Vinković/Radio Rijeka
Inovatori na prijemu u sjedištu PGŽ, Foto: Olivera Vinković/Radio Rijeka

Privezni bazeni, rješenje što ga potpisuju Hrvoje Galić i Igor Kontuš, su inovacija u izgradnji marina koja garantira puno bolju zaštitu od zagađenja te zadiranja u eko sustav. Bazeni se ukopavaju na kopnu, tako da se mogu stvoriti idealni uvjeti za privez brodica. 


Važno je istaknuti da su hrvatske marine, po broju nautičkih gostiju, među prvima u svijetu. 


Sklopive električne saonice Nele i Zlatka Šakića malim dimenzijama odgovaraju svakom ljubitelju prirode jer su sklopive, izrađene od karbona i aluminija te lake za nošenje, što može igrati veliku ulogu pri spašavanju ljudi u nevolji i dobrodošle su gorskoj službi spašavanja.


Virus-vent sustav Mirne Valinger sustav je ventilacije i dezinfekcije kojim se smanjuje prijenos virusa u zatvorenim prostorima pogotovo u vrijeme kovida, gripe i svih ostalih prenosivih virusa. Izdahnuti zrak onečišćen virusom ne prenosi se na zdravu osobu, već se odvodi u kanal ventilacijskog sustava, nakon čega se pročišćen izbacuje u okolinu.


Poslušajte više o bazenima i saonicama:

Poslušajte više o bazenima i saonicama:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.