Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Odabrani fenomeni dugog 19. stoljeća"

06.05.2022.

09:40

Autor: HRT - Radio Rijeka

Vizual simpozija "Odabrani fenomeni dugog 19. stoljeća"

Vizual simpozija "Odabrani fenomeni dugog 19. stoljeća"

Foto: - / Filozofski fakultet u Rijeci

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Rijeci danas održava interdisciplinarni simpozij "Odabrani fenomeni dugog 19. stoljeća". Simpozij se održava u 10:00 sati u predavaonici F-006 na Filozofskom fakultetu.

 

Publici će se obratiti prodekanica fakulteta izv. prof. dr. sc Dubravka Bogović te predsjednik Studentskog zbora Adrijan Štivić. Neki od izlagača su red. prof. dr. sc. Jasmina Vojvodić s Katedre za rusku književnost FFZG-a, urednica zbornika 200 godina Dostojevskog, doc. dr. sc. Mario Kolar s Odsjeka za kroatistiku FFRI te izv. prof. dr. sc. Aleksandra Golubović s Odsjeka za filozofiju FFRI.


Prvo izlaganje na simpoziju održat će dr. sc. Neven Petrović s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci na temu "Marksizam kao filozofija 19. stoljeća". Nakon izlaganja o filozofiji marksizma, sljedeće izlaganje iz područja je filozofije povijesti, odnosno intelektualne historije. Predsjednik zbora te student povijesti i kroatistike Adrijan Štivić govorit će o temi pod naslovom: "Matoševa 'Mora' kao filozofija povijesti".


Čak su četiri izlaganja posvećena ruskom kulturno-povijesnom području 19. stoljeća.


Doc. dr. sc. Kristina Milković izlagat će o političkim i socioekonomskim okolnostima Ruskog carstva u drugoj polovici 19. stoljeća. Red. prof. dr. sc. Jasmina Vojvodić govorit će o antropocentrizmu Dostojevskog. Izv. prof. dr. sc. Aleksandra Golubović tematizira idejni odnos Dostojevskog i Kierkegaarda, a student Manuel Jelić u izlaganju pod naslovom "Amare, ergo sum" problematizira motiv ljubavi u djelu Dostojevskog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.