Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:02 / 26.08.2021.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Odbrojavamo dane do ribarskog tjedna u Crikvenici

Foto: TZ Grada Crikvenice

Foto: TZ Grada Crikvenice

Foto: - / -

Kraj kolovoza je mnogima najdraži dio ljeta, a osobito onima koji su željni opuštanja uz more i slasnih ribljih specijaliteta. Odbrojavamo dane do najdugovječnije manifestacije na Rivijeri Crikvenica – 55. „Ribarski tjedan“, koji će se ove godine održati od 28. kolovoza do 4. rujna.

Program je prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji pa je ponešto drugačiji i skriva neka iznenađenja. Tjedan je to koji se više od pola stoljeća održava u čast crikveničkim ribarima i vrijednoj tradiciji ribarstva i ove će godine biti pun zabavnih, kulturnih, sportsko-rekreativnih, gastronomskih i ostalih događanja za djecu i odrasle.

Otvaranje ovogodišnjega Ribarskoga tjedna zakazano je za subotu, 28. kolovoza u 20 sati, no program ipak počinje već ujutro, i to dječjom likovnom radionicom u 10 sati u centru Crikvenice s temom izrade drvenih barčica. Od 19 sati na Gradskom plivalištu održati će se “Noć vaterpola” u kojoj će se najprije sučeliti polaznici škole vaterpola, dok će u nastavku uslijediti revijalni turnir na kojem će zaigrati seniori Vaterpolo kluba Crikvenica, ekipe crikveničke Divlje lige i specijalni gosti.

U 20 sati iz crikveničke luke krenuti će Karavana „Ribarski tjedan“, odnosno besplatna panoramska vožnja brodovima, kojom će crikvenički brodari počastiti posjetitelje. Zabavni program održat će se s broda uz glazbeni sastav „Koktelsi“, dok je za dobru glazbu u pauzi njihovog energičnog nastupa zadužen DJ sa Radija Kaštel.

Od petka do nedjelje u Gradskoj sportskoj dvorani održava se posebna sportska poslastica. Već 32. godinu zaredom se organizira Međunarodni turnir veterana u košarci „Old Stars Zagreb 2021“, a u nedjelju se održavaju finalni okršaji te proglašenje pobjednika. U nedjeljno popodne od 16 sati i 30 minuta počinje priča o bogatoj pomorskoj tradiciji, najprije uz „Smotru i regatu drvenih barak“, tj. jedrenju na drvenim barkama, a od 18 i 30  kreće veslanje na tradicijskim barkama. 

Program u ponedjeljak nastavlja u veselom tonu u duhu tradicije pa se prvo pozivaju gosti da se prijave na jedrenje s gostima. Goste nestrpljivo čekaju predstavnici Jedriličarskog društva „Val“, koji će ih provozati crikveničkim akvatorijem. Komedijom na čakavštini „3-2-1-glasaj“ program se nastavlja od 20 sati, a u isto vrijeme crikvenički ribari prikazat će dio svojih vještina na Veloj paladi na „Večeri ribarske tradicije“.

Utorak je rezerviran za „Primorsku noć“ – eko-etno sajam i interaktivnu edukativnu radionicu tradicijskih vještina uz nastup sastava „Kumpanija Nebuloza“ od 18 sati, dok će na Trgu Hygia od 20 sati svoj nastup imati predstavnici folklorne sekcije Udruge umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“. Program na brodu u srijedu započinje u 20 sati, a nastupaju Klapa „Vinčace“, Joso Butorac i Trio „Vivak“.

U četvrtak u 18 sati otvara se izložba plakata Ribarskoga tjedna od 2006. do 2020. godine, a od 20 sati u organizaciji Katedre čakavskoga sabora „Kotor“ održat će se 6. Festival čakavske besede „ČA fest“. U petak se u Muzeju Grada Crikvenice uz stručno vodstvo može obići izložba „Miće barke“.

Posljednji dan Ribarskoga tjedna kreće jedriličarskom regatom krstaša u organizaciji JD „Val“ u 12 sati. Sam kraj tjednog programa posvećen je zabavnoj glazbi. Crikvenica je domaćin Festivala „Melodije Istre i Kvarnera“, najstarijeg i jedinog putujućeg festivala u Hrvatskoj koji je svoje putovanje započeo prije 57 godina. MIK su dosad ugostila 53 domaćina, a u Crikvenici je imao svoje festivalske večeri 1968., 1977. i 1978. godine. Crikvenica će tako MIK ugostiti nakon 43 godine, a povratak omiljenog festivala u svoj grad obilježit će na najbolji mogući način – završnom večeri festivala, koja će se održati 4. rujna uz izravan TV prijenos u programu HTV-a od 20 sati. Točka na kraju ovoga raznolikog programa je tradicionalni vatromet.


Foto: TZ Grada Crikvenice

Foto: TZ Grada Crikvenice

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.