Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako da djeca budu kvalitetno zbirnuta, a odgojitelj privlačno zanimanje?

27.04.2022.

15:57

Autor: Josip Krmpotić, Hina

S prosvjeda u Rijeci

S prosvjeda u Rijeci

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Nedostatak kadra, velik broj neupisane djece, prevelike grupe, omalovažavanje struke, nebriga o djeci s teškoćama u razvoju, premalo smještajnih kapaciteta... to su muke po odgojiteljima u hrvatskim dječjim vrtićima.

Upozorili su na to predstavnici pet strukovnih udruga i četiri sindikata odgojitelja u dječjim vrtićima na konferencijama za novinare u nekoliko hrvatskih gradova ujedno prosvjedujući protiv izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koje su u Saboru u drugom čitanju.


Muči nas nedostatak kadra, veliki broj neupisane djece, prevelike grupe, omalovažavanje struke, nebriga o djeci s teškoćama u razvoju, smještajni kapaciteti, ali i spoznaja da je od planiranih 95 posto upisanih u vrtiće na red došlo tek 55 posto mališana. 


U Hrvatskoj nedostaje oko 7.500 odgajatelja i država jednostavno mora učiniti više jer će ionako očite razlike među regijama u Hrvatskoj, ne poduzme li se odlučan korak, postati još veće. Rekli su to na skupu održanom na Jadranskom trgu u Rijeci brojni zaposlenici dječjih vrtića riječkoga područja.


Što traže i što ih posebno muči, pojašnjavaju dopredsjednica Sindikata obrazovanaja i medija Ingrid Čavić i voditelj ureda Sindikata Istre, Rijeke i Dalmacije u Rijeci Vedran Sabljak:

Kako da djeca budu kvalitetno zbirnuta, a odgojitelj privlačno zanimanje?

S prosvjeda u Rijeci

S prosvjeda u Rijeci

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Čelnica Udruge Sidro Katarina Turković Gulin izjavila je na konferenciji na Markovu trgu kako uvjeti u kojima odgojitelji rade i uvjeti što ih pružaju djeci nisu zadovoljavajući. Zakon je šest puta mijenjan, a ni jedna promjena nije donijela ono što je tražila struka, ustvrdila je. Podsjetila je da su se predstavnici stručnih suradnika i djelatnika u dječjim vrtićima u zadnja dva mjeseca očitovali protiv predloženih izmjena zakona, ocijenivši da se time čini dodatna šteta i produbljuje diskriminacija među djecom.


S obzirom da je Vlada zanemarila naše zahtjeve, danas ćemo ostati ovdje cijeli dan i čekati rasplet drugoga čitanja prijedloga zakona, poručila je Turković Gulin i najavila kako će ponavljati prosvjed koliko god bude trebalo, ne samo u Zagrebu, nego i u Osijeku, Rijeci, Puli i Čakovcu.


Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Iskra Vostrel Prpić ocijenila je da problemi počivaju na neadekvatnom modelu financiranja jer se cjelokupni rani predškolski odgoj i obrazovanje financiraju iz lokalnih proračuna. Traže uključivanje države u financiranje ranoga predškolskog obrazovanja


Nema svako dijete jednaku mogućnost za odgoj i obrazovanje jer ako nema novaca nema ni vrtića. Tražimo jednake plaće i uvjete za djecu u cijeloj Hrvatskoj, a to se može postići jedino ako se država uključi u financiranje ranoga predškolskog obrazovanja, ocijenila je. 


Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture kaže kako su državi, ministarstvima i svim vladama do sad bila puna usta demografskih mjera, pronatalitetne politike i kvalitetnog sustava odgoja i obrazovanja, a realizacija im je minimalna ili nikakva. Država se godinama loše odnosi prema sustavu ranoga odgoja i obrazovanja, a sad bi htjela veću razinu uključenosti djece u taj sustav, što se prelama preko djece, roditelja i zaposlenih u sustavu, naglasila je.


Trenutno je 55 posto djece uključeno u sustav, a Hrvatska bi do kraja 2023. trebala dosegnuti razinu od 97 posto uključenosti, podsjetila je Žilić. Budući da nisu radili što treba preko 20 godina, sad imamo ovakav pritisak, ocijenila je Žilić dodavši kako je umjesto rješenja dosad na djelu bilo marginaliziranje i ignoriranje struke, odgojitelja i roditelja te zanemarivanje prava djece.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.