Hrvatski radio

Radio Rijeka

Odgoda odluke o stečaju Uljanika d.d. - čeka se odluka kineskih investitora

03.05.2019.

11:11

Autor: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Trgovački sud u Pazinu na novom je ročištu odgodio odluku o stečaju Uljanika d.d. - krovne tvrtke Uljanik Grupe - do 17. ovog mjeseca. Odgođena je kako bi se pričekala konačna odluka potencijalnog kineskog partnera, koja bi trebala biti poznata za desetak dana.

Bio je to prijedlog predsjednika uprave Uljanika Emila Bulića, a sudac Damir Rabar ga je privatio. Odluku su pozdravili i sindikati. 

Ročište se održalo u tjednu u kojemu je izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporationa posjetilo Uljanik i 3. maj, nakon što je ročište u sklopu prethodnog postupka zbog mogućeg kineskog angažmana u Uljaniku i 3. maju odgođeno za 13. svibnja, odnosno 5. lipnja. Podsjetimo i da su šestorica bivših direktora tih tvrtki trenutno u istražnom zatvoru.

Isti je sud jučer otvorio i zatvorio stečaj nad drugim Uljanikovim društvom. Sudac Trgovačkog suda u Pazinu Ivan Dujić otvorio je i odmah zatvorio stečajni postupak nad Uljanikovim društvom Poslovno-informacijski sustavi. Ustvrdio je kako nitko nije uplatio predujam od gotovo 1,8 milijuna kuna za namirenje troškova stečajnog postupka. Društvo je bilo prezaduženo i bez stečajne mase te se stečaj nije mogao provesti.

PIS je zapošljavao 159 radnika, zaštitara, informatičara te zaposlenika u kadrovskim i pravnim službama. Trećina od njih su bivši trećemajci koji su radili na riječkoj lokaciji, a plaću nisu primili od rujna. Ti će radnici sada na Zavod za zapošljavanje, a tvrtka je likvidirana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.