Hrvatski radio

Radio Rijeka

Odgođen početak sjednice Gradskog vijeća Rijeke: referendum o zaduživanju?

30.09.2019.

10:54

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Skupina od 15 vijećnika je, uoči sjednice Gradskog vijeća Rijeke što je trebala početi u deset sati, podnijela zahtjev za raspisivanje referenduma o zaduživanjima Grada Rijeke. Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat odgodio je početak sjednice radi razmatranja zahtjeva.

Aktualni sat - još nema produljenja roka za radove u Krešimirovoj: U podne je tijeku bio aktualni sat Gradskog vijeća Rijeke. Josip Kukuljan je pitao je li gradonačelnik bio upoznat s time da je kioske na riječkoj placi postavila tvrtka Euromodul čiji je vlasnik ujak gradske pročelnice za komunalni sustav Irene Miličević. Kiosci su vrijedni pet milijuna i 600 tisuća kuna. Gradonačelnik Obersnel je zaradio opomenu jer je iz klupa Kukuljanu dobacio da je - kreten. Irena Miličević je rekla da izbor izvođača nije ovisio o njoj jer su to radile stručne službe. Na vijećničko pitanje je li točno da su izvođači već sada tražili produljenje roka za radove u Krešimirovoj - gradonačelnik je odgovorio negativno.

Sjednica riječkoga Gradskog vijeća na kojoj će se konačno glasovati o kreditnom zaduživanju za rekonstrukciju i opremanje Palače šećerane i Broda Galeb trebala je početi u 10 sati. Rasprava o toj temi održana je još na srpanjskoj sjednici, kada su vijećnici Liste za Rijeku predložili odgodu glasovanja da bi se u međuvremenu vidjelo ima li ponuda izvoditelja radova za obnovu broda Galeb, kakve su i jesu li u okvirima predloženoga.

Referendumsko pitanje bi trebalo glasiti - Jeste li za to da se raskinu i/ili otkažu svi ugovori koji obvezuju Grad Rijeku na financiranje troškova rekonstrukcije i opremanja motornog broda Galeb iz vlastitih sredstava? 

Na natječaj za poslove obnove Galeba, koji je bio otvoren do sredine kolovoza, stigle su dvije ponude: tvrtke Dalmont na 46,9 milijuna kuna i Brodogradilišta Viktor Lenac na 60,6 milijuna.

Vijećnici koji se ne slažu sa zaduženjem, navodili su da je projekt neisplativ, preskup i nepotreban, dok je gradonačelnik Vojko Obersnel tumačio da bi, ako se zajam ne ostvari, to gradski proračun moglo stajati oko 40 milijuna kuna! Naime, neprihvaćanje odluke o kreditu značilo bi i vraćanje dijela dobivenog EU novca, plaćanje penala, kao i naknadno osiguravanje novca za završetak Palače šećerane, jer se radi o jedinstvenom "Projektu obnove Galeba i Palače šećerane".

Zahtjev dijela vijećnika o rspisivanju referenduma trebalo je razmotriti s fomalnog i pravnog aspekta, a sjednica Gradskog vijeća trebala bi početi tijekom prijepodneva. Poslušajte što je Poropat izjavio o zahtjevu za referendum i podnositeljima:

Kako glasi referendumsko pitanje i tko ga postavlja, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.