Hrvatski radio

Radio Rijeka

Odgođena odluka o pokretanju stečaja 3. maja, rok za deblokadu 26. veljače

06.02.2019.

13:02

Autor: Iva Pavletić, Neva Funčić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Odgođena je odluka o pokretanju stečaja u 3. maju. Sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Ljiljana Ugrin dala je riječkom brodogradilištu rok za deblokadu računa do 26. veljače. Direktor 3. maja Maksimilian Percan izrazio je protivljenje otvaranju stečajnog postupka.

Sporne pozajmice koje je Treći maj dao Uljanik plovidbi komentirao je predsjednik Uprave pulskog brodara Dragutin Pavletić, inače donedavni predsjednik nadzornog odbora Uljanika. Potvrdio je da su pozajmice dane u doba investicijskog zamaha u 3. maju, od 2004. do 2012. godine, u ukupnom iznosu od oko 58 milijuna kuna. Dogovorno se dug vraća, ostalo je još oko 46 milijuna kuna, rekao je Pavletić. (HRT)

Ustvrdio je kako postoje izgledi za skoru deblokadu računa riječkog brodogradilišta. 

Iako je račun 3. maja 166. dan u blokadi zbog potraživanja od 107 milijuna kuna, društvo nije insolventno ni prezaduženo, već trenutno nesposobno za plaćanje, stoji u izvješću privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića, koje je objavljeno na oglasnoj ploči Trgovačkog suda.

Čupković navodi kako je imovina 3. maja gotovo dvostuko veća - za 522 milijuna kuna - od obaveza koje iznose 588 milijuna, a izvješće navodi i tijek izvlačenja novca. Uljanik grupa, koja je većinski vlasnik riječkog brodogradilišta, duguje 3. maju 523 milijuna kuna, a dugovi Uljanik plovidbe iznose 52 milijuna kuna.

Navode se i pisma namjere norveških i kanadskih naručitelja, koji su s Uljanikom raskinuli ugovore, a sada traže otkup i nastavak gradnje svojih poluzavršenih brodova. Privremeni stečajni upravitelj je procijenio da 3. maj raspolaže imovinom dostatnom za podmirenje jednogodišnjeg stečajnog postupka.

Izvješće Trgovačkom sudu je u ponedjeljak podnio i direktor 3. maj Brodogradilišta Maksimilijan Percan, koji je ocijenio da ne postoji razlog za otvaranje stečaja te da bi se nelikvidnost mogla otkloniti u kratnom roku.

Uprava Uljanika još nije objavila pristigle ponude za partnerstvo i dokapitalizaciju brodogradilišta. Ipak, 948 zaposlenih u 3. maju su se, zbog ponuda potencijalnih partnera i pregovora koji bi trebali uslijediti s Vladom, nadali odgodi stečaja. 

Poslušajte što su nakon današnjeg ročišta izjavili privremeni stečajni upravitelj 3. maja Zdravko Čupković i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u tom brodogradilištu Juraj Šoljić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.