Hrvatski radio

Radio Rijeka

Odgođeno plaćanje PDV-a olakšanje malim poduzetnicima

05.01.2015.

14:55

Autor: Vesna Korić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nova godina donijela je olakšanje obrtnicima i malim poduzetnicima koji ostvaruju prihod do tri milijuna kuna godišnje. Sada PDV državi mogu platiti po naplaćenoj, a ne kao do sada po ispostavljenoj fakturi.

Mogućnost odgođenoga plaćanja PDV-a državi objeručke su dočekali i poduzetnici u Primorsko-goranskoj županiji. Do sada država nije čekala obrtnike i poduzetnike da plate porez kada taj novac dobiju od kupaca, već se plaćao odmah po izdavanju računa kupcu. Po novome će, uz Vladin projekt Naplati pa plati, ipak biti nešto lakše za oko 130 tisuća malih poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj.

Mnogima će to značiti preživljavanje poslovanja - imat će više novca za nabavku materijala i sve ostale troškove, a neće morati podizati kredite kako bi državi isplatili PDV koji im duguju kupci. Neplaćanje računa zaista je velik problem koji će primjena projekta Naplati pa plati značajno ublažiti.

Da bi iskoristili novu mogućnost plaćanja PDV-a po naplaćenoj fakturi, poduzetnici se moraju do 20. siječanja javiti u Poreznu upravu. Javlja Vesna Korić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.