Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sanja Barić o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama: Konačno!

08.02.2023.

12:51

Autor: Neva Funčić, Hina

Sanja Barić

Sanja Barić

Foto: Nedjeljom u 2 / HRT

Ustavni sud u utorak je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine, do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava.


"Konačno", komentirala je Sanja Barić, profesorica ustavnog prava sa Sveučilišta u Rijeci. Odluka je trebala biti donijeta još davno, a sada zakonodovac treba složiti neki novi model. Modeli su napravljeni i ne treba ih izmišljati, samo treba primijeniti najlogičniji, rekla je Barić.

Ustavni sud istaknuo je da utvrđene razlike u broju birača u velikom broju izbornih jedinica dovode u sumnju demokratski karakter cjelokupnih izbora s obzirom na očito odstupanje od supstancijalnog aspekta jamstva jednakog i općeg biračkog prava iz članka 45. Ustava. 


Opseg odstupanja ukazuje na visoku vjerojatnost izravnog i neposrednog utjecaja na konačni ishod izbornog postupka, ako bi on bio proveden prema postojećim zakonskim odredbama, izvijestio je sud.


Ustavni sud od 2010. upozorava na potrebu izmjene propisa po kojima se provode parlamentarni izbori. No, ni jedan saziv Sabora s tim u vezi nije ništa poduzeo.


U međuvremenu su provedena i dva popisa stanovništva, a rezultati posljednjeg pokazali su da se ta odstupanja povećala do razine koja bi u pitanje mogla dovesti ustavnost idućih izbora.


Od Sabora se očekuje da do ljetne stanke, a svakako do jeseni dogovori novi izborni sustav, rekla je Sanja Barić. Poslušajte razgovor iz emisije Tris Radio Rijeke:

Tris - Sanja Barić o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama: Konačno!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Tris

Tri aktualne teme tjedna, tri gosta i tri njihove glazbene želje. Budite uz Nevu Funčić svake srijede u 9:20 i doznajte što o najnovijim događajima kod nas i u svijetu misle njihovi akteri ili komentatori društvenih zbivanja!

Poslušajte u Slušaonici