Hrvatski radio

Radio Rijeka

Određene visine otpremnina za radnike 3. maja

06.11.2013.

16:33

Autor: Hina / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otpremnine za oko 400 prekobrojnih radnika u riječkom 3. maju, koje je sada u sastavu Uljanik grupe, iznosit će 5600 kuna po godini radnog staža, najviše 170.000 kuna po radniku

Podatke je potvrdio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj ŠoljićVisina otpremnina određena je u sporazumu kojim se uređuje isplata otpremnina do kraja 2014., a potpisali su ga svi sindikati Uljanik grupe, uključujući i tri trećemajska sindikata - podružnice Sindikata metalaca Hrvatske i Sindikata Istre i Kvarnera te Sindikat 3. Maj.

Proces određivanja viška od oko 400 zaposlenih u 3. maju početi za dva do tri tjedna, rekao je Šoljić, dodavši da je taj proces već počeo u pulskom dijelu Uljanik grupe za oko 200 ljudi.

Najavio je da će sindikati 3. maja uskoro poslati Uljanik grupi prijedlog socijalnog sporazuma, što je predviđeno privatizacijskim ugovorom za 3. maj.

Pojasnio je da bi se u sporazumu navele obveze poštivanja kolektivnog ugovora, nastavka i unaprjeđenja djelatnosti brodogradilišta te obveze poslodavca da izradi program zbrinjavanja, ne sprječava sindikalno djelovanje i radnicima ponudi otkup dionica po povoljnijim uvjetima.

Šoljić kaže da su trenutno u knjizi narudžbi 3. maja samo teglenice za naručitelja iz Švedske, a o novim poslovima se pregovara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.