Hrvatski radio

Radio Rijeka

Održan jedinstveni ravnogorski festival vune, gljiva i plodova jeseni

24.09.2018.

12:29

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Udruge vunarica iz Ravne Gore te Plodovi gorja Gorskog kotara svoje su, dosad zasebne festivalske manifestacije odlučile proteklog vikenda objediniti u jedinstveni ravnogorski Festival vune, gljiva i plodova jeseni.

Bogatstvo ponuđenih sadržaja nije umanjila niti činjenica da se, zbog lošeg vremena, veći dio programa odvijao u zatvorenom prostoru.

Povezivanje dva ravnogorska festivala rezultiralo je sadržajnijom ponudom, pa je mjesni Dom kulture bio poprilično tijesan svima onima koji su se željeli predstaviti, kaže predsjednica Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara Blažica Sveticki.

Izlagača je bilo iz svih kontinentalnih krajeva Hrvatske, stigli su i slovenski izlagači, a svi oni bili su motivirani za kvalitetno predstavljanje svoje ponude.

Naime, organizatori su i ove godine pripremili niz nagrada, poput onih za najuređeniji izložbeni prostor, najbolja tradicijska jela i najmaštovitije pakiranu zimnicu, a nije izostao niti izbor ljepote za Kralja i Kraljicu šume te Šumsku vilu.

Međutim, na ovom izboru nije bila presudna ljepota i mladost, već način na koji kandidati prezentiraju svoje tradicijsko ruho. Mnogo se toga moglo vidjeti na revijama narodnih nošnji i vunarskih proizvoda, no upravo se ti domaći i odjevno zdravi proizvodi, ističe predsjednica Ravnogorskih vunarica Nada Ivančić, teško nose s „poplavom" jeftine sintetike.

Mnogo zadovoljniji na ovogodišnjem Festivalu bio je tajnik gljivarske Udrge Ožujka iz Rijeke Predrag Grubišić, jer ovo je za gljivare, posebno ljubitelje vrganja, bila jedna od najplodnijih i najrodnijih jesenskih sezona posljednjih godina.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.