Hrvatski radio

Radio Rijeka

Održana javna rasprava u Omišlju: "Cijeli otok je protiv ovakvog LNG-a!"

15.11.2017.

17:36

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ispunjenoj školskoj dvorani u Omišlju u kojoj se okupilo oko 800 stanovnika općine, predstavljena je Studija utjecaja na okoliš plutajućeg LNG terminala. Okupljeni su poslušali što im imaju za reći predstavnici Eko Energa i LNG-a.

Stanovnicima općine Omišalj javni poziv na javno izlaganje o Studiji utjecaja na okoliš projekta plutajućeg LNG terminala uputila je Općina Omišalj. U dvorani škole u Omišlju javno izlaganje Studije započelo je u 17 sati.

Predstavnici Eko Energa i LNG-a su u 40-minutnom izlaganju okupljenima predstavili Studiju, utvrdivši kako LNG neće biti štetan i da će im donijeti više dobroga, kao što je primjerice godišnja naknada od 3 milijuna kuna te da sve skupa neće bitno utjecati na floru i faunu ili morske organizme. Također, istaknuli su da bi godišnje trebalo dolaziti oko 70 brodova.

Okupljenima se predstavljena Studija, u najmanju ruku, nije svidjela. Općinski vijećnici prvi su je komentirali rekavši da je štetna prije svega zbog gospodarstva Omišlja jer je Studija, po njihovom mišljenju, površna te da ugrožava najjaču gospodarsku djelatnost u Omišlju i na otoku Krku, a to je turizam. Da je cijeli otok protiv ovako napravljenog projekta LNG terminala potvrđuje i Darijo Vasilić, gradonačelnik Krka. 

Mišljenja, primjedbe i sugestije na Studiju, u vijećnici Općine možete sve do 28. studenoga ostaviti radnim danom od 9 do 16 sati, a općinska načelnica Mirela Ahmetović ističe da ponuđenu Studiju i projekt plutajućeg LNG-a jednostavno ne žele, bez obzira na tzv. "strateški interes Hrvatske".

"Ta ista Hrvatska još uvijek nije riješila ni konačno sanirala prostor DINA Petrokemije", ističe načelnica, te sve obogaćuje podacima koje o značaju Općine Omišalj možda i niste znali. Poslušajte njezino objašnjenje te javljanje Josipa Krmpotića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.