Hrvatski radio

Radio Rijeka

Odustaje se od Plomina C jer je ekonomski i ekološki neodrživ?

06.02.2016.

15:31

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posve je logično i za očekivati da će nova energetska strategija odustati od izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović na okruglom stolu o klimatskim promjenama.

"Hrvatska treba napraviti novu energetsku strategiju. Dakle, ova aktualna iz 2009. predviđa velike kapacitete na uvozni ugljen. To se jako teško ili nikako uklapa u nove energetske politike Europske unije, tako da posve je logično i za očekivati da će nova energetska strategija odustati od takvog objekta", rekao je ministar Slaven Dobrović. Na pitanje novinara je li o tome dobio signale iz Bruxellesa, odgovorio je negativno.

Nova energetska politika Europske unije ima snažne ciljeve da se poveća broj obnovljivih izvora energije te energetske efikasnosti, a s druge strane emisije štetnih tvari u atmosferu. "Odgovore na to mora dati energetska strategija i ja se ne bih sada usudio reći da to apsolutno pada, ali svi argumenti za sada ne idu u prilog tome da će se taj objekt izgraditi", objasnio je ministar zaštite okoliša i prirode.

Uz predviđenu novu termoelektranu na ugljen u Plominu, vjerojatno neće biti ništa ni od one u Pločama jer, kaže Dobrović, ne samo zbog toga što je riječ o postrojenjima koja bi jako zagađivala okoliš, nego i zbog ekonomske neodrživosti. Nemamo svoje ugljenokope, a uvozni ugljen nije isplativ.

Novi ministar Slaven Dobrović ne zna u kojoj su fazi pregovori s japanskom tvrtkom Marubeni koja je pobjedila na natječaju za izgradnju Plomina C. Ne zna ni postoje li obveze prema Japancima, ali i ako postoje, "to je neusporedivo sa štetom koja bi se stvorila da se takav objekt gradi jer je to i ekonomski, a ne samo ekološki, neodrživ sustav", rekao je Dobrović. Evo što su rekli ministar Dobrović i Vjeran Piršić iz udruge Eko-Kvarner:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.