Hrvatski radio

Radio Rijeka

Okolica Rijeke pod snijegom, promet se normalizirao

14.01.2017.

08:19

Autor: Boris Kanazir, Nenad Lučić, Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Snijeg, susnježica i kiša koja se ledi pri tlu stvorili su ogromne probleme u prometu sinoć u Rijeci i okolici. Nastale su kolone, autobusi na brojnim linijama nisu uspjeli doći do okretišta... Tijekom noći i jutra stanje se normaliziralo.

Zbog kvara na elektropostrojenju bez napajanja električnom energijom od sinoć je područje Šimatova, Završja, Šajna, Lamanih Draga i Goršeti u općini Brod Moravice. Djelatnici Elektroprimorja rade na otklanjaju kvara. Problema ima i s dalekovodom od Veprinca prema vrhu Učke, pa se radijski i televizijski odašiljači napajaju agregatom.

Prema službenim podacima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, u Rijeci je sinoć izmjeren jedan centimetar snijega. U Gorskome kotaru palo ga je uglavnom dvadesetak centimetara do jutros u 7 sati. U Crnome Lugu ima ga 18 centimetara, Delnice mjere 19, kao i Parg kod Čabra, Gospić i Ogulin 26, a na Zavižanu je palo 66 centimetara snijega.

Snijeg je pao i na kvarnerskim otocima. Slušatelj s Cresa javlja nam da je na u mjestu Ivanje na 299 metara nad morem, na najsjevernijem dijelu otoka, izmjereno 12 centimetara bijeloga pokrivača.

U središtu Rijeke snijeg je vrlo brzo zamijenila ledena kiša, učinivši ceste vrlo skliskima. Na zapadnome dijelu grada, nekoliko centimetara snijega napadalo je već na Podmurvicama i Turniću, pa autobusi na brojnim linijama nisu mogli do svojih odredišta. Iz Autotroleja poručuju da se stanje normaliziralo, ali i danas će, sigurnosti radi, voziti samo "solo" autobusi, a ne "harmonike". 

Drugi stupanj pripravnosti proglasio je sinoć Stožer Zimske službe Grada Rijeke, što znači da su ralice čistile ceste prema prioritetima. Prve su na redu bile prometnice kojima prolaze linije gradskih autobusa, a tek onda sve ostale. Za sva vozila obavezna je bila zimska oprema. 

Nakon razvedravanja, postupno se normalizira stanje u prometu. Prijepodne su ukinuti zimski uvjeti na autocesti Rijeka - Zagreb od Kikovice do Bosiljeva. Nakon petnaestak sati prekida goranskim područjem između priobalja i unutrašnjosti iznova mogu voziti kamioni s prikolicama i tegljači. Većinom ostalih prometnica Gorskog kotara i dalje se, zbog mjestimičnoga snijega na kolniku, promet odvija uz zimske uvjete.

O jutrošnjem stanju na cestama u Rijeci govori rukovoditelj riječkoga Stožera Zimske službe Elio Biasiol:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.