Hrvatski radio

Radio Rijeka

Okupljanje iseljenika na Susku: daleko od rodnoga otoka, srcem Hrvati

26.07.2015.

13:19

Autor: Blanka Uzelac, Tatjana Sandalj, Ivana Bilen

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na otoku Susku se, kao i svake posljednje nedjelje u srpnju unazad 30 godina, obilježava Dan iseljenika. Na veliko okupljanje iseljenika na Susku došla je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Najveći broj susačkih iseljenika živi u američkoj državi New Jersey, njih oko tri tisuće. Nekolicina Suščana i njihovih potomaka došlo je u Hrvatsku, kako bi Dan iseljenika proveli s mještanima i njihovim gostima. I brojni uglednici dolazili su na Susak proslaviti taj dan, među kojima i bivši predjednici Republike Hrvatske Franjo Tuđman i Stjepan Mesić. Tako je učinila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Program obilježavanja okrugloga, 30. Dana iseljenika otoka Suska počeo je misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Nikole. Sve će trajati do kasno u noć, a iz niza događanja može se izdvojiti predstavljanje projekta očuvanja otočke baštine Nek lumin ne zgori te otvaranje izložbe etnografske zbirke predmeta i nošnji.

Iako su generacije Suščana iseljavale, zajednica je i na drugom kontinentu ostala čvrsto povezana, organizirala rad klubova, čuvala jezik, običaje i nošnju. Na otoku su se okupili oni koji su godinama živjeli u inozemstvu i potom se vratili u Hrvatsku, oni koji su kao djeca napustili Susak, pa čak i oni čiji su roditelji rođeni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svima je zajednički ponos i ljubav prema rodnom otoku i domovini: godinama žive daleko, ali u srcima su, kažu, Hrvati. Poslušajte prilog koji je pripremio Branko Domac te što kažu neki od iseljenika koji su se okupili na Susku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.