Hrvatski radio

Radio Rijeka

Okusi i mirisi karnevala - jota i maneštra s humanitarnim začinom

25.02.2017.

12:48

Autor: Lea Domijan Fišter, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Maškare, ča mogu maškare - dobro se zabavljati i pritom pomagati! Jedanaestu godinu zaredom, uoči završnice Riječkoga karnevala, Korzo je mirisao na jotu i maneštru, plesao u ritmu polke i bio u humanitarnom ozračju.

U palači Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja okupit će se večeras od 21 sat sudionici karnevalskog bala što ga organiziraju Grad Rijeka i turistička zajednica, Rotary klub Rijeka sv. Vid i Muzej. Bal je 18., ali 12. s humanitarnim karakterom. Novac od ulaznica bit će donirana Udruzi osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije. Među tristotinjak uzvanika bit će i petnaestak veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj te predstavnici gradova prijatelja Rijeke, Rostoka i Novog Sada.

Udruženje obrtnika Rijeka kuhalo je, uz pomoć drugih obrtnika i učenika Ugostiteljske škole Opatija, maškaranu jotu. U velikoj padeli, promjera metar i pol, na Trgu Republike Hrvatske pripravili su ručak od 50 kg fažola, 70 kg kupusa, 30 kg vratine i 30 kg kobasica. Šestotinjak porcija prodavalo se građanima po 10 kuna uz čašu vina po pet kuna. Sav prihod od prodaje i prikupljeno u kutiji Daj ča daš ide Caritasovu domu za žene i djecu Sv. Ana. 

Parstotinjak metara dalje, u Bazarigovu prolazu, članovi riječkoga Rotary kluba, uz goste iz Hrvatske i inozemstva, pripremali su maneštu u kotlićima na drva. Riječane su svojim specijalitetom počastili, a prihod od kotizacija za sudjelovanje u kuhanju maškarane maneštre namijenjen je Odjelu za slijepe i slabovidne u riječkoj Osnovnoj školi Pećine. Atmosferu je zabilježila Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.