Hrvatski radio

Radio Rijeka

Olujni vjetar odnio krov škole u Vrbovskom; dio naselja bez struje

12.12.2017.

08:05

Autor: Iva Črnjar Ivančan, Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog olujnog vjetra u Gorskom kotaru zabilježeno je više dojava o srušenim stablima na cestama: kod Kraljevog Jarka, između Delnica i Crnog Luga, Delnica i Mrkoplja, Crnog Luga i Gerova, Mrkoplja i Sungera, Mrkoplja i Begovog Razdolja, kod Donje Dobre, Zamosta i Dokmanovića.

Olujno jugo u Gorskom kotaru ne posustaje, a mjestimični udari, brzine iznad 90 kilometara na sat, u pojedinim naseljima podižu krovove stambenih i javnih objekata, dok srušena stabala na kolniku znatno otežavaju vožnju većinom cesta.

Za sve skupine vozila zatvorene su sve državne, županijske i lokalne ceste u Gorskom kotaru, uključujući i staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) Kikovica-Delnice-Zdihovo, zbog opasnosti od pada stabala na kolnik, kao i otežanog uklanjanja istih pa je sužen kolnik (potrebno je olakšati prolazak interventnim vozilima). Vožnja na vlastitu odgovornost je mogućnost, ali ni u kojem slučaju je ne bi trebalo koristiti. Tijekom jučerašnjega dana na goranskom području su zabilježeni udari juga do 100 km/h, što je na tom području rijetkost. (J.K.)

Vjetar je oštetio krovove u Delnicama, Skradu i Dokmanovićima te odnio cijeli krov na osnovnoj školi u Vrbovskom. Bez električne energije ostali su Crni Lug, Tršće, Smrečje ,Crni Laz, Kozji Vrh, Čabar, Ravna Gora, Mrkopalj, Brod na Kupi i Gomirje.

Danas u Gorskom kotaru neće raditi dio vrtića i škola, a školska zgrada u Vrbovskom samo je jedan od brojnih objekata gdje je olujno jugo znatno oštetilo krovište. Od jutros u Gorskom kotaru opet pada kiša, koja uz olujno jugo, dodatno otežava posao interventnim službama.  

Stožer za civilnu zaštitu Grada Delnica moli sve građane koji imaju problema i poteškoća s crijepovima, krovovima te sličnim poteškoćama zbog olujnog vjetra, da svoje potrebe za izvanrednim intervencijama jave na e-mail javna.vatrogasna.postrojba.delnice@ri.t-com.hr, gradonacelnik.delnice@gmail.com ili telefonom na broj 051/812-131.

Zbog srušenih stabala na željezničkoj postaji Gomirje jutros od 4 sata u prekidu je željeznički promet na relaciji Rijeka - Zagreb.

Od 12:30 za sve skupine vozila u potpunosti je otvorena autocesta A6 Rijeka-Zagreb, nakon slabljenja vjetra.

U prekidu su: katamaranske linije Novalja - Rab - Rijeka i Rijeka - Mali Lošinj, trajektne linije Brestova - Porozina, Valbiska - Lopar i Stinica - Mišnjak te brodska linija Mali Lošinj - Unije - Susak.

Vremenska prognoza do kraja dana: oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima, a prema kraju dana smanjenje oborine. Puhat će umjereno do jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak koje će tijekom dana slabjeti i na dijelu područja okrenuti na istočnjak i buru.

Situaciju u prometu možete pratiti na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.