Hrvatski radio

Radio Rijeka

Olupina tegljača Ursus svjedoči nevolji za nevoljom

17.11.2021.

15:11

Autor: Albert Petrović

Foto ilustracija: Danijel Frka

Foto ilustracija: Danijel Frka

Foto: - / -

Danas uz Danijela Frku ronimo do rta Stončica na Visu u čijoj blizini, na dubini od tridesetak metara leže ostaci talijanskog tegljača Ursus; jedne od najbolje očuvanih olupina na Jadranu izgrađene 1918.u Veneciji.

Ursus je mobiliziran početkom 2. svjetskog rata nakon što je Italija objavila rat Velikoj Britaniji. 

Kobnog 31. siječnja 1941. teglio je ponton s naoružanjem za gađanje kopnenih ciljeva iz Zadra prema Lastovu, a odrednica mu je bila Albanija, dakle sve tadašnji talijanski teritoriji. No, negdje između Visa i Lastova primijetila ga je britanska podmornica, koja je zaključivši da je za tako manji cilj šteta trošiti torpedo, zapucala iz pramčanog topa i pogodila ga. Na tegljaču je zavladala panika, dva člana posade su na mjestu poginula, a ostali se ukrcali u čamac za spašavanje. Posada pontona, njih četrdeset devet također je u strahu, vidjevši da Ursus tone, sjekirom presjekla tegalj i počela se ukrcavati u čamce, još uvijek pod paljbom podmornice. Tada je naišao jugoslavenski hidroavion, za kojeg su Englezi pomislili da je talijanski pa su se dali u bijeg. Nakon svega dogodila se i snažna oluja koja je ponton odvukla sve do Hvara gdje su brodolomci uspjeli baciti sidro kraj neke uvale. Primijetivši jugoslavenski putnički parobrod u daljini, ispalili su nekoliko raketa i tu je njihovim mukama bio kraj.

Pronađena su kasnije i tijela stradalih iz čamaca za spašavanje pa je ukupna bilanca bila 12 poginulih od 67 članova posade.

Ursus danas predstavlja posebnu atrakciju za ronioce jer je cijelim bokom prekriven oblogom crvenih koralja: 

Valovi na valovima: Ursus, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.