Hrvatski radio

Radio Rijeka

Omišalj: Prosvjed Greenpeacea protiv uvoza ruske nafte

30.03.2022.

13:14

Autor: Josip Krmpotić, Hina

Kajaktivisti pred Omišljem

Kajaktivisti pred Omišljem

Foto: Dunja Ribarić / Greenpeace

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, zemlje Europske unije potrošile su više od 20 milijardi eura na uvoz nafte, fosilnog plina i ugljena iz Rusije, stoji u priopćenju Greenpeacea čiji su aktivisti u srijedu rano ujutro istaknuli su poruku "Mir, ne nafta" u blizini tankera "NS Leader1" koji je na JANAF-ov terminal u Omišlju na Krku, kako je priopćio Greenpeace, dovezao naftu iz Rusije.

Greenpeace zahtijeva hitne i konkretne mjere od Vlade Republike Hrvatske i EU, a u priopćenju pozivaju na prekid uvoza svih fosilnih goriva iz Rusije te na hitan prelazak na klimatski neutralno gospodarstvo.


Kod Omišlja je usidren i tanker "Primorsky Prospect 2" koji je u utorak završio istovar nafte iz Rusije na Janafovu terminalu.


Ruska nafta, fosilni plin i ugljen i dalje pristižu u Hrvatsku i Europsku uniju. Skandalozno je da europske zemlje svakoga dana Rusiji šalju stotine milijuna eura omogućujući tako Putinu da i dalje vodi krvavi rat, izjavio je Perica Štefan iz hrvatskog ureda Greenpeacea. Prestanak ovisnosti o fosilnim gorivima stvar je nacionalne i ljudske sigurnosti. Sada vidimo koja je prava cijena fosilnih goriva, kada se ona mjeri ljudskim životima, dok računi rastu u nebo, a otprije smo znali koliko su pogubna za okoliš i klimu. Krajnji je čas da oslobodimo puni potencijal obnovljive energije i energetske učinkovitosti, rekao je.


Greenpeace slične prosvjede održava u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.