Hrvatski radio

Radio Rijeka

One imaju pravo: Međunarodni dan žena u znanosti

11.02.2020.

12:18

Autor: Tatjana Sandalj

Za elektronskim mikroskopom na Odjelu za fiziku u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Za elektronskim mikroskopom na Odjelu za fiziku u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

11. dan veljače se četvrtu godinu obilježava kao Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Prema podacima UNESCO-vog Zavoda za statistiku 2018. godine tek su 30 posto svih ljudi zaposlenih u znanosti na svijetu bile žene. Kako to izgleda u Europi i Hrvatskoj?

Eurostat je u ponedjeljak objavio istraživanje prema kojem je udio žena u broju od gotovo 18 milijuna znanstvenika i inženjera koji žive i rade u Europskoj uniji u 2017. godini iznosio 41 posto. Samo u četiri europske zemlje više je znanstvenica i inženjerki: Litva - 57 posto, Bugarska i Latvija - 52 posto i Danska - 51 posto.

Prema istom istraživanju Eurostata, udio žena u znanosti u Hrvatskoj 2017. godine bio je 46 posto, a to znači da je Hrvatska po udjelu žena u znanosti na 10. mjestu u Europskoj uniji.

Glavni tajnik UN-a, António Guterres, istaknuo je u poruci uz Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti: "Rodni stereotipi, nedostatak ženskih uzora i podrške te čak neprijateljska društvena klima nerijetko sprečavaju djevojke da se bave i nastave baviti znanošću."

"Zbog toga moramo zajedno raditi na tome da srušimo zablude o tome za što su djevojke sposobne, moramo svim djevojkama, pogotovo onima iz ruralnih područja, omogućiti pristup obrazovanju, moramo promijeniti radnu klimu kako sve djevojke koje sanjaju o znanstvenoj karijeri ništa ne bi sprečavalo da ostvare svoj san," zaključio je Guterres.

Svijetli hrvatski primjer je Institut Ruđer Bošković na kojem je, od 427 doktora znanosti, 246 doktorica ili 58 posto. Od 11 predstojnika zavoda, četiri su žene, a od tri pomoćnika ravnatelja pozicije zauzimaju dvije dame.

Na Odjelu za fiziku i Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci gotovo je jednak broj žena i muškaraca među zaposlenima, a među studentima čak je malo više studentica. 

U studiju Radio Rijeke baš u utorak je ženska znanstvena ekipa iz Udruge Zlatni rez snimala nove epizode emisije "Baltazar" kojom populariziramo znanstvene teme iz prirodoslovlja. Kako se postaje znanstvenica i što se mora dogoditi da znanstvenica bude više, pitali smo doktorice znanosti Rajku Jurdanu Šepić s Odjela za fiziku i Sanju Rukavina s Odjela za matematiku riječkog sveučilišta, poslušajte:

Položaj žena u znanosti povezan je s položajem žena u društvu, pripremila Tatjana Sandalj

Baltazarke u režiji HRT Radio Rijeke: Sanja Rukavina, Milvana Arko Pijevac, Rajka Jurdana Šepić i Branka Milotić (Foto: Domagoj Zorić / HRT - Radio Rijeka)

Baltazarke u režiji HRT Radio Rijeke: Sanja Rukavina, Milvana Arko Pijevac, Rajka Jurdana Šepić i Branka Milotić (Foto: Domagoj Zorić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.