Hrvatski radio

Radio Rijeka

Onečišćenje u Kostreni: prije zamjene šljunka treba oprati stijene

21.11.2022.

15:15

Autor: Tatjana Sandalj

Najnoviji obilazak onečišćenja u Kostreni

Najnoviji obilazak onečišćenja u Kostreni

Foto: - / Općina Kostrena

Tijekom obilaska onečišćenih lokacija u Kostreni u ponedjeljak je dogovoreno da će se prije zamjene šljunčanog materijala na plažama nastaviti s pranjem stijena. Tek potom skinut će šljunak u sloju koji to bude zahtijevala razina onečišćenja, a potom će ga zamijeniti novim šljunkom iste kvalitete.

Puno šljunka trebat će zamijeniti

Puno šljunka trebat će zamijeniti

Foto: - / Općina Kostrena

Nakon što je uklanjeno onečišćenje mora, kontinuirano se provodi sanacija onečišćenog obalnog područja.


Onečišćeni materijal s plaža će se baržama prebacivati do lučice Podurinj od kuda će se kopnenim putem odvoziti na zbrinjavanje. Na isti način bit će dopremljen i materijal za vraćanje plaža u prvobitno stanje. 


Bit će to opsežni radovi koji će potrajati nekoliko tjedana, a s obzirom na dio godine, dinamika izvođenja radova bit će uvjetovana i vremenskim prilikama, stoji u priopćenju Općine Kostrena.


Redovni sastanak predstavnika Općine Kostrene i Županijskog operativnog centra PGŽ u kojem su predstavnici županije i Lučke kapetanije Rijeka, s predstavnicima TE Rijeka i tvrtkom Dezinsekcija završio je obilaskom terena. Sastanci se održavaju redovito dva puta tjedno, a svima je cilj što brže vraćanje svih onečišćenih lokacija u prvobitno stanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.