Hrvatski radio

Radio Rijeka

Oni spašavaju ljudske živote: obuka potražnih pasa na Petehovcu

29.06.2018.

13:44

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Svakodnevno svjedočimo pričama o psima koji mogu biti od velike pomoći čovjeku pri spašavanju ljudskih života, a kako obučiti potražne pse da budu uspješni pri nalaženju izgubljenih osoba, moguće je saznati na edukaciji koja se danas i tijekom vikenda odvija na prostoru Planinskog centra Petehovac.

Takav tip edukacije Klub za obuku službenih i sportskih pasa "Zagreb" provodi već petu godinu, kaže kupska predsjednica Gorana Smoljenović, te pridodaje kako se na ovogodišnje druženje odazvalo čak četrdesetak vlasnika iz Hrvatske, ali i Slovenije.

Naime, iskustva slovenskih vlasnika su dragocjena jer imaju međunarodno licencirane pse za sudjelovanje u potražnim akcijama. Ukratko, treninzi su osmišljeni kao simulacija traženja izgubljenih osoba u prirodnim uvjetima.

Od kvalitetnog potražnog psa, čija edukacija traje minimalno dvije godine, pritom se očekuje da u vremenu od 15 minuta nađe dvije "izgubljene" osobe na širem prostoru, te pronalazak signalizira lavežom. Osim te sposobnosti, pri licenciranju, spasilački pas mora pokazati poslušnost i uspješnost pri savladavanju prepreka.

Međutim, u cijeloj je priči ipak najbitniji vodič, odnosno vlasnik koji mora biti spreman u obučavanje uložiti dosta vremena. Pritom se, tvrdi Gordana Smoljenović, s bilo kojim psom mogu postići željeni rezultati, iako su neke pasmine posebno pogodne za takav trening. Neovisno o tome žele li imati potražnog psa, vlasnicima ova vrsta treninga mnogo može pomoći i pri dodatnoj socijalizaciji njihovog ljubimca. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.