Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:39 / 24.05.2016.

Autor: Tatjana Sandalj

Oni znaju zašto ne treba pušiti, a znate li vi?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Rijeka ne puši" - to je naziv i poruka izložbe učeničkih plakata što je od danas postavljena na riječkom Korzu. Autori i njihovi voditelji bili su također na Korzu, pa smo ih pitali što su to is/trenirali.

Odrastanje je, među ostalim, proces u kojem učimo birati, a ne/pušiti je jedan od važnih životnih izbora. Zato je i jedna od tema Treninga životnih vještina, programa koji se u osnovnim školama Rijeke i Primorsko-goranske županije provodi već jedanaest godina - s dobrim rezultatima, tvrde u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo županije. Ove godine u program su uključena djeca u svim osnovnim školama, njih 9.648 u 527 razreda.

Primjer dobre prakse je jedna od najvećih riječkih škola, Osnovna škola Srdoči čijih 700 učenika kad-tad prođe kroz program. Svake školske godine programom je obuhvaćeno 60 posto učenika, oni od trećeg do sedmog razreda, a ove godine to je značilo 18 razrednih odjela. Psihologinja Nataša Buzarinov, koordinatorica školskog preventivnog programa pa i Treninga životnih vještina, vjeruje da njihovi učenici doista žive taj trening i da on ima dobre učinke.

U povodu Svjetskog dana nepušenja "Rijeka ne puši". Zašto to ne bi trebala činiti i što bi mogla činiti umjesto toga – što su o tome naučili osnovnoškolci provjerite na izložbi na riječkom Korzu do 30. svibnja. Psihologinja Buzarinov ističe rezultate jednog istraživanja provedenog u školi, a o radu na projektu govore i učenici, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.