Hrvatski radio

Radio Rijeka

Online kampanja: edukacijom protiv homofobije i transfobije

15.05.2020.

17:23

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Udruga LORI

Foto: Udruga LORI

Foto: - / -

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije na zgradi Grada Rijeke na Korzu br. 16 osmu godinu istaknuta je zastava duginih boja. Doznali smo kako se ovogodišnjom temom tog dana - Prekinimo šutnju - bavi riječka Udruga LORI.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježava se 17. svibnja svake godine širom svijeta, a u Hrvatskoj je to praksa od 2011. godine kada ga je službeno potvrdio Hrvatski sabor kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.

Grad Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji dan obilježava isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice. 

Globalna tema naslovljena "Prekinimo šutnju" istaknuta je jer se javnosti i donositeljima odluka, institucijama želi ukazati na nepovoljan položaj LGBTI osoba u društvu. Cilj je govoriti o teškoćama s kojima se one suočavaju zbog svoje seksualne orjentacije, rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja.

Kako se trenutno ne mogu održavati javna događanja, tako je Udruga LORI osmislila online kampanju koja se naslanja na njihov program koji provode od 2012. godine radi smanjenja homo/bi/transfobije u obrazovanju u Hrvatskoj.

Dakle, ističu važnost edukacije o LGBTIQ temama u školama te žele upoznati javnost s nasiljem i diskriminacijom s kojima se mladi suočavaju tijekom školovanja. Od 15. svibnja do 12. lipnja na mrežnoj stranici udruge objavit će seriju tekstova na tu temu, a na Youtube kanalu i društvenim mrežama video svjedočanstva LGBTI mladih o njihovim iskustvima iz školskog okruženja.

Zašto je važna edukacija o LGBTIQ osobama u školama pročitajte OVDJE i/ili poslušajte kako o svemu govori Antonija Stojanović Almesberger iz Udruge LORI:

Osobne priče su ono uz što se možemo povezati, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.