Hrvatski radio

Radio Rijeka

Online predstavljanje susjedstva Mrkopalj, zadnjeg od 27 susjedstava

14.04.2021.

20:13

Autor: HRT - Radio Rijeka

Mrkopalj (Foto: Pixsell)

Mrkopalj (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Muzej zime program je susjedstva Mrkopalj, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koji će se u četvrtak u cjelosti izvesti online, putem Zoom platforme i Facebook stranice TIC Mrkopalj.

Program je zamišljen kao zimska bajka koja se priča kroz različite programske elemente i otkriva brojne mitove i legende ovog kraja, ali i one novijeg doba koje govore o zimama kakve su nekada bile, prisjećajući se prvih oblika turizma i ugošćavanja putnika namjernika. 

Program susjedstva Mrkopalj u žarište stavlja i drugu važnu temu i ono po čemu je Mrkopalj poznato i priznato središte, a to je Škola mira kroz koju se i nadalje želi nastaviti praksa zagovaranja važne teme mirovnih integracija i tolerancije u društvu. Prva u nizu aktivnosti Škole mira okupljanje je radne skupine i razgovor o nastavku rada i budućnosti Škole mira.

Nadalje, u Mrkoplju su u umjetničkoj rezidenciji boravili i stvarali nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten i hrvatska umjetnica Tajči Čekada i to u okviru projekta Centriphery, koji sufinancira program Europske unije Kreativna Europa. U direktnoj suradnji s mještanima Mrkoplja nastao je nažalost koronom spriječen program "Mrkopalj najbolje mjesto na Svijetu" iz kojeg će se izvesti izložba fotografija, a online projekcijom video virtualne šetnje Mrkopalj 360° predstavit će se i sudionici projekta koji su zajedno s umjetnicima stvarali program. Svoj obol online programu susjedstva Mrkopalj dat će i njihovo europsko susjedstvo, ciparska organizacija Urban Gorillas iz Nikozije.

"Susjedstvo Mrkopalj je susjedstvo s kojim zaključujemo priču našeg programskog pravca 27 susjedstava i žao mi je što ne možemo biti u Mrkoplju, na licu mjesta, ali mi je drago što smo sve moguće programe pa tako i ovaj uspjeli preseliti online, kako bi svi zainteresirani ipak mogli vidjeti što je ovaj vrijedan tim napravio", rekla je direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota. Detaljni program predstavljanja susjedstva Mrkopalj pronađite ovdje.

Dodajmo, vremenska kapsula 27 susjedstava koja će se krajem travnja pohraniti na Kampusu na Trsatu, danas je predana timu susjedstva Mrkopalj. U kapsulu će i oni ubaciti svoje poruke za budućnost, koje će biti pročitane za točno sto godina – 2121.

Predaja vremenske kapsule 27 susjedstava (Foto: Rijeka 2020)

Predaja vremenske kapsule 27 susjedstava (Foto: Rijeka 2020)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.