Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ono kad je Pierce Brosnan šetao Korzom kao Phileas Fogg

19.04.2016.

18:07

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šetnja riječkom Rivom do Žabice, dovest će vas do broda "Uragan", koji se na tome mjestu na obali, kod zgrade Luke, nalazi već desetak godina. Taj je brod, poznato je to mnogim Riječanima, korišten u popularnoj američkoj ratnoj seriji "Vjetrovi rata", ali i u TV seriji "Put oko svijeta za 80 dana".

Upravo je tim brodom Phileas Fogg iz Amerike stigao natrag do Europe, na svome putu oko svijeta. Brod se u filmu zvao "Henriette", a kada je Fogg shvatio da neće biti dovoljno ugljena na njemu za pogon motora, otkupljuje brod i kao gorivo koristi njegove jarbole i cijelo nadgrađe. Tako iz Amerike ipak uspijeva stići do Liverpoola.

To, međutim, nije sve kada govorimo o Rijeci i mini-seriji "Put oko svijeta za 80 dana". Rijeka u tome filmu glumi Pariz, i junak Julesa Verna Philleas Fogg ide Korzom na kojem se nalaze barikade, pokušava ući u prostor kojega mi znamo kao Mali salon, odlazi na Trg Riječke rezolucije na kojem se odvijaju borbe i gdje njegov sluga Jean Passepartout biva ranjen.

Danas smo vas u "Zmajevima" pitali znate li koji slavni glumac igra glavnoga junaka i šeta središtem Rijeke? Odgovor ste znali: serija je iz 1989. godine, a u glavnoj ulozi bio je irsko-američka glumačka zvijezda Pierce Brosnan.

Pogledajte kako u seriji izgleda Rijeka - na 3:56 vidjet ćete Korzo i našu zgradu, a na 7:25 Trg Riječke rezolucije:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.