Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:12 / 19.01.2016.

Autor: Antonela Galić

Opasna hladnoća: na Sušaku zaprimljeno 15 posto više bolesnika

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog nagle promjene temperature zraka i tlaka te današnjih debelih minusa, primjerice u Gorskom kotaru i do minus 22 Celzijeva stupnja, posebno na svoje zdravlje moraju paziti kronični bolesnici i starije osobe.

Hladnoća može uzrokovati srčani i moždani udar, a najugroženiji su srčani bolesnici te osobe koje imaju problema s reumom, plućnim bolestima, astmom i bronhitisom. Na Hitni trakt KBC-a na lokalitetu Sušak ovih je dana primljeno 5 do 15 posto više bolesnika, ističe dr. Vanja Giljača, voditelj Centra za hitnu medicinu KBC-a Rijeka. "Ima nešto više kroničnih plućnih bolesnika s akutnim napadajima astme ili pogoršanja kroničnih plućnih bolesti. Ima nešto više bolesnika s povišenim krvnim tlakom, s pogoršanjima kronične angine pectoris, dakle srčanih bolesnika. I to su upravo bolesnici kod kojih se stalno apelira i kod kojih se očekuje moguće pogoršanje kod ovakvih hladnoća i promjena vremena," kaže Giljača. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.