Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatija: finalist natjecanja Međunarodni zlatni cvijet 2017.

30.06.2017.

17:49

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opatija je jedini hrvatski finalist za prestižnu nagradu Međunarodni zlatni cvijet 2017. što je dodjelujuje Communities in Bloom. Članice žirija Opatiju su obišle danas, a proglašenje najboljih bit će 15. rujna.

Članice žirija iz Irske i Kanade koje su, u pratnji gradonačelnika Ive Dujmića, jutros službeno obišle Opatiju na press konferenciji izrazile su oduševljenje ponajprije lungo marem, arhitekturom i održavanjem zelenih površina, a posebno su istaknule toplinu i gostoprimstvo domaćih ljudi.

Opatiji su u finalu konkurenti talijanski Grado te pet kanadskih gradova, a konačna odluka past će 15. rujna u kanadskoj Ottawi. Za natjecanje je bilo prijavljeno 3.500 gradova iz cijelog svijeta, a za nagradu ih je nominirano 76.

Međunarodni zlatni cvijet je natjecanje u sklopu kojeg se, osim uređenosti i ljepote nekog grada, hortikulture i kvalitete života, ocjenjuje i kvaliteta uređenosti parkovne arhitekture, čistoća grada te korištenje i promocija obnovljivih izvora energije tj. održivog razvoja mjesta.

Upitane za eventualnu opatijsku prednost pred ostalim gradovima, članice žirija su rekle da je Opatija prvo mjesto koje su posjetile, ali da se gradovi ne uspoređuju jedan s drugim, nego se ocjenjuje stupanj iskorištenosti njihovog potencijala prema kategorijama i tako nastaje ukupna ocjena. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.