Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatija novinaru Ivi Kiriginu u spomen

04.04.2016.

15:01

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Opatiji je sinoć u 76. godini umro novinar Ivo Kirigin. Legenda opatijskog novinarstva, dobitnik je nagrada Zlatno pero Hrvatskog novinarskog društva te Grada Opatije i Primorsko Goranske županije za životno djelo.

U opatijskoj gradskoj vijećnici od nedavno preminulog, 75-godišnjega novinara, urednika i kolumniste Ive Kirigina oprostili su se prijatelji, kolege, suradnici, znanci. Posebne pozdrave uputili su mu opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i glavni urednik "Novog lista" Nenad Hlača. Na komemoraciji puno lijepih riječi, "Kiko" ih je i zaslužio.

Ivo Kirigin bio je pokretač otvaranja prvog dopisništva Novog lista u Opatiji, a izvještavao je i s brojnih međunarodnih regata i festivala zabavne glazbe koji su se održavali u Opatiji. Čitaoci Novog lista Ivu Kirigina pamte po brojnim tekstovima koji su promicali turističku djelatnost, posebno Kvarner kao turističko odredište.

Na suradnju s Ivom Kiriginom - Kikom za naš su se radio osvrnuli bivši kolege. "Opatijsku je stranicu, kada je pokrenuta, svakodnevno ispunjavao svojim tekstovima. Nije imao radno vrijeme, nije imao slobodnog dana ni kakvih ograničenja. Njegovim odlaskom puno je izgubilo riječko i hrvatsko novinarstvo, posebno turistički novinari", rekao je Branko Šuljić.

Mišo Cvijanović Kirigina se sjeća kao čovjeka silne energije, koji je uvijek sve želio prvi doznati. "Bio je svestran sportaš i prvo je počeo s pisanjem o sportu. Kasnije je postao alfa i omega Novog lista i hrvatskog novinarstva u turizmu", kaže Cvijanović. 

Imao je velik utjecaj na mlade novinare koji su svoje prve retke pisali u Novom listu. Među njima je bila i Nevenka Horvat. "Ivo Kirigin bio je od onih koji ne rade, nego žive za novinarstvo; jedan od rijetkih rasnih novinara, koji u posao unose i strast i stav i činjenice. Mi mladi od njega smo puno naučili", rekla je Horvat.

Poslušajte kako o pokojnom kolegi Ivi Kiriginu govore Branko Šuljić, Mišo Cvijanović i Nevenka Horvat:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.