Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatija: petak i subotu rezervirajte za Liburnicon

12.08.2021.

12:05

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Liburnicon

Foto: Liburnicon

Foto: - / -

Nakon što se prošle godine održao uglavnom online, ovog se ljeta opatijski festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon vraća uživo. Organizatori iz udruge mladih Kulturni front tako su najavili šesnaesti po redu Liburnicon koji će se održati 13. i 14. kolovoza u Vili Antonio.

Organizatori su ove godine pripremili novi set aktualnih i zabavnih točaka programa, što iz područja znanosti, što SF i fantasy kulture. 

Damir Medved tako će održati predavanje o umjetnoj inteligenciji i pametnim gradovima te pokušati odgovoriti na pitanje jesu li tehnološka čuda "rezervirana" za daleki istok ili će neke od ovih inovacija doskora zaživjeti i u našoj regiji.

U predavanju U središtu naše galaksije nije crna rupa? doktor fizike Davor Horvatić predstavit će rezultate nedavnih mjerenja iz područja gravitacije. Vanesa Ujčić iz Astronomskog društva Rijeka upoznat će posjetitelje s tajanstvenom prošlosti Marsa i povesti u vrijeme kada je ovaj hladni, pustinjski planet bio mnogo sličniji današnjoj Zemlji.

Ana Cerovac predstavit će svoj novi povijesno-fantastični roman iz trilogije Između orla i lava, koja se poigrava narodnim vjerovanjima u povijesnom okviru Istre i Kvarnera s početka 17. stoljeća, a Davorin Horak iz naklade Hangar 7 predstavit će svježe prevedeni roman Dina Buzzatija „Veće od života”, koji se smatra začetkom suvremenog talijanskog SF-a.

Kreativni timovi Terrible Creations i Zagreb by Night upriličit će par popularnih igara s uživljavanjem u uloge, Zmajeva garaža uvest će nas u svijet D&D-ja, a bit će tu i raznolika ponuda stolnih društvenih igara i turnira s bogatim nagradama. Posjetitelje očekuju i kvizovi, igre na otvorenom te popratni glazbeni program. U petak će nastupiti DJ Dino Rabbit s rock'n'roll hitovima, a u subotu stiže Finta De Mona, koja uz autorske pjesme, izvodi i čakavske hitove u punk verziji.

Ulaznice se kupuju izravno na info pultu festivala, uz bitnu napomenu da će ulaz biti moguć isključivo uz kovid putovnicu. 

Ovogodišnji program festivala najavila je Nena Brozan Perišić iz udruge Kulturni front. Poslušajte:

Što donosi 16. Liburnicon?, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.