Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatija putuje u prošlost: što se događalo u carskome gradu?

16.07.2016.

12:48

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako spojiti prošlost, prije sto i više godina i suvremenost? Jako dobro znaju u Opatiji, koja se večeras ponovno pretvara u "Carski grad". Događanje objedinjuje dvadesetak programa koji će se na više mjesta u gradu odvijati od nešto prije 20 sati do ponoći.

Još jednom Opatija se prisjeća svoje slavne povijesti. Turistima i građanima večeras priprema povratak u prošlost, u vrijeme kada su ondje ljetovali carevi, kada su uz morsku obalu stvarali književnici, glazbenici, likovni umjetnici...

Sve počinje u 20:45, kada iz opatijske luke prema Slatini kreće puhački orkerstar Weinlandkapelle Klöch iz Austrije. Zatim će se u 21:30 austrijska pukovnija Gmunden postrojiti i ispaliti počasni hitac kao znak za pokretanje glavnoga događanja. Na dva multimedijalna 3D vodena ekrana, pored fontane na Slatini te u bazenu kupališta, prikazivat će se stare fotografije Opatije uz zvučnu kulisu te tako povezati davnu prošlost i suvremene tehnologije.

Kvartet Veljak svirat će na terasi hotela Milenij, u Portiću će slikati opatijski slikar Vedran Ružić, a ribari predvođeni Duškom Jeličićem Duletom pripremat će mreže. Kod Djevojke s galebom uprizorit će se stvaranje poznatog kipa Madonna del Mar. Umjetnički paviljon Juraj Šporer pretvorit će se u slastičarnicu Milenija, kakva je nekada bila u tome prostoru.

Ulični svirači bit će na šetnici uz more, ispod crkve sv. Jakova, a kod hotela Kvarner Gustav Mahler stvarat će svoju VI. simfoniju, koja je zaista nastala u Opatiji i inspirirana Opatijom na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Na terasi Kvarnera koncert će održati klasični kvartet Giocoso kojem će se pridružiti kostimirane plesne grupe i publici priuštiti uživanje.

Opatijski umjetnik Claudio Frank izložit će svoja djela kod vile Amalije, a uz kćer Esperanzu zasvirat će violinu. U blizini će zaplesati Isadora Duncan te tako podsjetiti na treperenje listova palmi koji su i bili inspiracija ovoj plesačici u ostvarenju svjetske slave. Opatijski Kukali bit će na plaži Angiolina u autentičnim kupaćim kostimima. Projekcije starih fotografija i izložen carski oldtimer bit će u parku kod kamelija - ponosa Opatije.

U vilu Angiolinu doći će i Car sa svojom svitom. Uz posebno oblikovanje svjetla u parku, nastupit će učenici Osnovne glazbene škole Mirković i plesni parovi. Na dnu parka smjestit će se tržnica s autohtonim opatijskim proizvodima. Bit će tamo blizu i James Joyce: za kamenim stolom ispisivat će rečenice u čiju se genijalnost kasnije uvjerio cijeli svijet.

U Švicarskoj kući posjetitelji će moći razgledati izložbu Opatija s kraja 19. stoljeća na fotografijama Austrijskoga državnog arhiva. Choco bar Kraš priprema izložbu slastica iz 1911., a hotel Bristol bit će poput austrougarskoga hotela. U bogatome programu Opatija - Carski grad sudjeluje više od 200 glumaca, statista, glazbenika i plesača iz Austrije, Mađarske, Italije i Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.