Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatija: Rajner i Barišić otvorili stručni skup ravnatelja hrvatskih škola

20.02.2017.

15:07

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na skupu u organizaciji Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u Opatiji su se okupili ravnatelji hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Tri dana će, između ostaloga, razgovarati o državnoj maturi i nacionalnim ispitima.

Bit će riječi i o vanjskom vrednovanju odgojno-obrazovnih ustanova i eksperimentalnoj provedbi kurikuluma te međunarodnim istraživanjima učeničkih kompetencija. Cjelovito vanjsko vrednovanje kao poticaj unapređivanja kvalitete predtercijarnog obrazovanja naziv je državnoga stručnog skupa na čijem su otvaranju govorili potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Rajner te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Ministar Barišić u centar izlaganja stavio je tezu o kvaliteti kao središtu obrazovne politike. Na pitanje kako ocjenjuje stanje u obrazovnom sustavu, izdvojio je tek dvije činjenice: da naši ravnatelji sudjeluju na velikom broju stručnih skupova, njih čak 93 posto, po čemu su daleko iznad europskog prosjeka, te da iz našeg školskog sustava izlazi 2,9 do 3 posto učenika, dok je europski prosjek 7 posto.

Školske zgrade su nam u dobrom stanju u okviru europskog prosjeka, dodao je ministar, pa ni tu nismo katastrofalni. Pohvalio se da od 2014. do 2020. Hrvatska ima na raspolaganju 1,4 milijarde eura iz Europskih fondva samo za područje znanosti i obrazovanja. Nikad nismo imali toliko, rekao je ministar Barišić.

A na pitanje o informatici kao redovitom predmetu u hrvatskim školama, rekao je da će odluku o tome morati donijeti stručne službe, ali da on ocjenjuje kako je stanje sve bolje jer informatika kao izborni predmet postoji od 5. do 8. razreda te da je sve više treba inkorporirirati u neke druge predmete, od matematike i jezika do tehničkog odgoja. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.