Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatija: ravnatelji osnovnih škola o rukovođenju u izazovnim vremenima

08.11.2021.

13:30

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U školama je, nakon tjedna odmora i online nastave, ponovno počela nastava uživo, uz strože epidemiološke mjere i obavezne maske. A u Opatiji se na stručnom skupu o izazovnim vremenima u školi okupilo oko 800 ravnatelja osnovnih škola, koje za tjedan dana očekuje i uvođenje kovid potvrda.

Prema saznanjima ravnatelja, nastava u ponedjeljak protiče bez problema, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs ne očekuje probleme ni kod uvođenja kovid potvrda za tjedan dana.

"Krenuli smo s nastavom po A, B i C modelu, a o tome se odlučuje na lokalnim razinama. Vremena su izazovna, puno je zaraženih i potičemo na cijepljenje", rekao je Fuchs. Dodao je kako ne očekuje probleme pri uvođenju kovid potvrda, niti da će netko od zaposlenih u obrazovnom sustavu odbijati testiranje. "Naši su profesori odgovorne osobe i ne možemo ići s egoističnim pristupom kada se radi o zdravlju svih nas", rekao je ministar.

Organizator skupa u Opatiji je Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola, koja okuplja oko 850 ravnatelja. Predsjednica udruge Antonija Mirosavljević ističe kako su nakon dvije godine pandemije, online nastave i potresa, ravnatelji škola u nezavidnoj situaciji te da su na skupu okupili predstavnike svih državnih institucija odgovornih za organizaciju obrazovanja, kako bi čuli i pomogli riješiti probleme.

A sami ravnatelji poručuju da je nošenje zaštitnih maski najmanji problem. Djeca tu obavezu poštuju, ali je teško organizirati nastavu samo u jednoj učionici, prilagoditi raspored tako da se djeca iz različitih grupa ne susreću, organizirati odmore pod epidemiološkim mjerama te tehničku potporu online nastavi.

O tome i drugim problemima u osnovnim školama, raspravljet će se na skupu ravnatelja u opatijskom centru Gervais do 10. studenog. Poslušajte izjave nekih od ravnatelja kao i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine te ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa:

Opatija: ravnatelji osnovnih škola o rukovođenju u izazovnim vremenima, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.