Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatija sljedeći tjedan postaje glavni grad hrvatskog dokumentarnog filma

22.08.2021.

12:31

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U ponedjeljak, 23. kolovoza, kreće 19. izdanje Liburnia Film Festivala koje će na nekoliko opatijskih lokacija kroz pet festivalskih dana, u popratnom i programu u konkurenciji, prikazati 44 hrvatska dokumentarna filma te ponuditi edukativni i razgovorni program.

Festival će otvoriti hrvatska premijera filma "Trafika" autorice Dore SlakoperKao uvod u "zaraženi" LFF-19, organizatori su u suradnji s beogradskim festivalom dokumentarnog filma Beldocs u nedjelju, 22. kolovoza, pripremili pretprojekciju filma "Govori da bih te vidio" redateljice Marije Stojnić (najbolji film u srpskom natjecateljskom programu Beldocsa 2020.) koja će Amerikanske vrtove po prvi put pretvoriti u kino na otvorenom. Ulaz na projekciju je slobodan, a program podupiru Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci i Grad Opatija.

Na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji od 23. do 26. kolovoza s početkom u 20:15. prikazivat će se filmovi u konkurenciji za festivalske nagrade – najbolji film po izboru žirija i publike, najbolja režija, fotografija, montaža, dizajn zvuka te najbolji regionalni film.

U petak, 27. kolovoza, prije samog proglašenja najboljih, publika će gledati dva dokumentarca nastala u produkciji suorganizatora Liburnia Film Festivala zagrebačke udruge Restart – "Letters to Nicholas" (Dunja Ivezić) i „Više od 35“ (Timy Šarec). Festival će zatvoriti svjetska premijera filma "Enrico Marotti: Ovo je moj plov" Relje Dušeka o svjetskom prvaku u windsurfingu iz Voloskog.

Popratni filmski program, što će biti prikazan u popodnevnim satima s početkom u 18 sati u opatijskoj Vili Antonio, podijeljen je na program Regionale, Kinedok predstavlja te retorspektivu dokumenatrnih filmova Đure Gavrana. U ponedjeljak i utorak bit će prikazano 13 filmova autor(ic)a ili produkcijskim kuća iz Primorsko-goranske ili Istarske županije. 

Detaljni raspored filmova zainteresirani mogu pronaći na internetskoj stranici ovjde. Ulaznice za program na maloj Ljetnoj pozornici mogu se kupiti putem sustava Mojekarte.hr. Cijena dnevne ulaznice je 15 kuna, a festivalske 30. Popratni program je besplatan za sve zainteresirane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.