Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatija: uručenje nagrada za spašavanje ljudskih života

06.12.2021.

12:29

Autor: Božica Đurđević, Neva Funčić

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Foto: - / -

Prestižnu nagradu za hrabrost u spašavanju ljudskih života na moru - Plavu vrpcu Vijesnika u pojedinačnoj konkurenciji dobit će pomorac Marko Rakuljić iz Krila Jesenice, a u momčadskoj kapetan Davor Perušina iz Slanog kraj Dubrovnika te upravitelj stroja Damir Mršić iz Malog Lošinja.

Pomorac Marko Rakuljić iz Krila Jesenice je 22. svibnja spasio od utapanja jednog mladića iz hladne rijeke Nederrijn, pritoke Rajne, u gradu Arnhemu u Nizozemskoj. Rakuljić plovi kao drugi časnik palube na nizozemskom riječnom kruzeru Jules Verne.

Dobitnici nagrade u momčadskoj konkurenciji, zapovjednik broda za prijevoz cementa Glory Tellus Davor Perušina iz Slanog kraj Dubrovnika, te upravitelj stroja na istom brodu Damir Mršić iz Malog Lošinja, 21. veljače spasili su kod obale Brazila trojicu iznemoglih ribara, koji su nakon potonuća njihove brodica sedam sati bili u moru.

Za Plavu vrpcu Vjesnika 2021. nominirano je osam poduhvata, tri u pojedinačnoj i pet u momčadskoj konkurenciji.

Lučki kapetan Nikola Brkuljić iz Milne na Braču prvi je doplovio na mjesto sudara dviju brodica koji se dogodio u noći 7. srpnja 1,5 milju od Splitskih vrata. Zahvaljujući njegovoj požrtvovnosti, snalažljivosti i iskustvu sedmero najteže ozlijeđenih u toj nesreći pravodobno je prevezeno do Splita, gdje im je pružena potrebna medicinska pomoć. Brkuljić je u noći 28. kolovoza ove godine u Bračkom kanalu, po buri jačine 15 - 20 čvorova, spasio mladi par iz Češke koji se na more otisnuo na daskama za veslanje.

Zapovjednik japanskog tankera St. Katharinen Ivica Brčić iz Kaštel Kambelovca, organizirao je opsežnu potragu, u kojoj je sudjelovalo desetak brodova, za svojim drugim časnikom palube koji je usred noći 7./ 8. svibnja ove godine nestao s broda u Južnom kineskom moru. Nakon devetosatne potrage časnik je pronađen živ i zdrav.

Posada m/b Šibenik Lučke kapetanije Šibenik, zapovjednik Saša Jurat, upravitelj stroja Mladen Radovčić i mornar Edi Brkić, 8. listopada kod Kornata su, po orkanskoj buri, spasili katamaran sa sedam poljskih državljana, uzevši plovilo u tegalj.

Rene Urban iz EmergenSea na Krku i njegov suradnik Dragan Pajić su, po orkanskoj buri, spasili jedrilicu s osam čeških državljana kod Stare Baške, uzevši je u tegalj. Pritom se Pajić sa spasilačkog gumenjaka morao prebaciti na jedrilicu kako bi preuzeo kormilo.

Djelatnici Lučke kapetanije Senj Tomislav Zrinski i Davor Šojat 18. srpnja, po olujnoj buri na moru ispred Senja, spasili su trojicu njemačkih dječaka, koji su se tog dana uputili u ribolov u malom gumenom čamcu, ne mareći previše za vremensku prognozu.

Posada ophodne brodice P111 Postaje pomorske i aerodromske policije iz Pule, zapovjednik Emil Maružin, upravitelj stroja Marko Jakšić i mornar Boris Sabadoš, 14. listopada kod Savudrije su spasili dvojicu ribara s ribarskog broda na kojemu je izbio požar.

Svi su pomorci zaslužili priznanje za hrabrost i humanost, a nagrade Plava vrpca Vjesnika, koju dodjeljuje Sindikat pomoraca Hrvatske, bit će na svečanosti u opatijskom hotelu Royal uručene Marku Rakuljiću, Davoru Perušini i Damiru Mršiću.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.