Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatijac podigao najveći smokvik u Istri

03.04.2016.

14:50

Autor: Džana Banić / HRT centar Pula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vrijeme kad mnogi mladi poljoprivrednici napuštaju obiteljska imanja i okreću se drugim zanimanjima, iznenađuje kada njihov vršnjak, još k tomu bez iskustva u poljodjelstvu kani ostaviti unosan posao i nemalu ušteđevinu uložiti u voćarstvo.

Mladi, uspješni pomorac, Opatijac Aleksandar Živanović prije dvije godine podigao je u Škabićima, iznad Ćepićkog polja na pet hektara smokvik - najveći u Istri. U njega je, zajedno s majkom stomatologinjom, do sada uložio 250 tisuća eura. Samo pripremni radovi na terasastom terenu trajali su devet mjeseci.

Za sada još, kaže Živanović, jede pomorski kruh sa sedam kora, a svaki dan na kopnu provodi u smokviku. No, za tri godine kad stabla uđu u rod, posvetit će se samo poljoprivredi.

Stoga, svoju poslovnu budućnost ovaj 33-godišnjak, osim u prodaji svježih smokava, vidi i u njihovoj preradi. Za podizanje pogona, kaže, konkurirat će za europski novac. Ne bude li ga dobio, neće se pokolebati već će nastaviti kao i do sada - vlastitim snagama. Poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.