Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatiji i Puli nagrade za projekte sigurnosti, Sinj najsigurniji grad

16.03.2017.

14:15

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekti gradova Opatije i Pule, "Siguran gost - zadovoljan gost" i "PulaPet+", najbolji su preventivni lokalni sigurnosni projekti u Hrvatskoj, a građani se najsigurnije osjećaju u Dubrovniku i Sinju. To je objavljeno na 9. regionalnoj konferenciji o sigurnosti gradova u Opatiji.

Migrantska kriza, klimatske promjene te zaštita kritične infrastrukture u rastućim gradovima aktualne su teme. "U trenutku povećanih terorističkih prijetnji, gradovi postaju prostori velikih sigurnosnih rizika i izazova, kako za stanovnike, tako i za tijela vlasti zadužene za održavanje sigurnosti", rekao je Tomislav Ivić, državni tajnik u Ministarstvu obrane, te najavio izradu nove strategije nacionalne sigurnosti. "Zadaća svih je zajednički raditi na otpornosti sustava i održivosti funkcioniranja gradova, posebice u kriznim situacijama", kaže Ivić.

Izvršna urednica časopisa Zaštita Nataša Gajski Kovačić ističe kako u Hrvatskoj još nije definirana kritična infrastruktura. Zakon postoji od 2013. godine, no ne postoji popis važnih objekata npr. prometa i energetike, niti je propisana razina njihove zaštite. Posebno važna sigurnosna tema je prevencija u lokalnoj zajednici.

U suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb, časopis Zaštita svake godine provodi istraživanje sigurnosti u 29 hrvatskih gradova s više od 20 tisuća stanovnika. Po subjektivnoj procjeni, građani se najsigurnije osjećaju u Dubrovniku i Sinju, a Sinj je i po objektivnim pokazateljima najsigurniji grad. "Uspoređivali smo imovinska i nasilna kaznena djela, prekršaje u prometu i zloporabu droge. Po svim tim kriterijima Sinj je već četvrtu godinu zaredom najsigurniji hrvatski grad", rekla je Gajski Kovačić.

Pula i Opatija imaju najbolje lokalne projekte prevencije sigurnosti. Projektom PulaPet+ šetališta, parkovi i čak šest plaža prilagođeni su za kućne ljubimce, a u Opatiji je projektom Siguran gost - Zadovoljan gost za polovinu smanjen broj krađa u turističkoj sezoni. Četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave imaju zajedničko vijeće za prevenciju, na plaže su postavili mini-sefove i educirali iznajmljivače.

"Rezultat je za 50 posto manje krađa na plažama te za 41 posto manje kriminalnih djela po apartmanima", izvijestio je načelnik Policijske postaje Opatija Damir Brnas. Zimi u Opatiji boravi 30 tisuća građana, a ljeti se ta brojka penje na 400 tisuća ljudi. Počinitelji kaznenih djela najčešće dolaze iz drugih krajeva zemlje i susjednih zemalja, kaže Brnas te ističe da je nakon preventivnih predavanja za 26 posto porastao broj dojava građana o sumnjivim pojavama.

"I oštećenim gostima olakšali smo prijave. Gost koji je žrtva kriminalnog djela u policiji na svom materinskom jeziku pisano prijavi slučaj te obavi razgovor s inspektorom, najčešće na engleskom jeziku. Ti se zapisnici prijavljuju državnom odvjetništvu, a o svim daljnjim postupcima i nalazima goste izvješćujemo e-mailom. Kako ne bi gubili vrijeme, ljeti je i u Mošćeničkoj Dragi otvoren novi ured u kojem je policajac stalno dostupan", rekao je Brnas i tijekom ove godine najavio anketiranje građana te postavljanje nadzornih kamera na strateške opatijske lokacije.

Sigurnost destinacije je za gosta najvažnija, kaže opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. "Turizam je jako osjetljiv i samo jedan mali poremećaj u sigurnosti može nanijeti veliku štetu turističkoj privredi. Mi puno radimo na sigurnosti i rezultati nisu izostali", poručio je Dujmić. Tema sutrašnjega nastavka konferencije o sigurnosti gradova u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta su urbani rizici i klimatske promjene. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.