Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opatijska hitna pomoć, najstarija u Hrvatskoj, proslavila 123. rođendan

13.01.2017.

14:46

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije obilježava pet, a opatijska hitna pomoć 123 godine postojanja, što je svrstava u najstariju takvu vrstu pomoći u Hrvatskoj. Tim je povodom u Opatiji održana svečanost.

Dugo je trebalo barunu Jaromiru von Mundyju da nagovori vlasti u Beču kako bi prihvatili njegovu ideju za osnivanjem hitnog medicinskog tima. I tek nakon katastrofalnog požara u ring teatru odlučili su ga poslušati, pa je 1881. godine u Beču formirana hitna pomoć. I samo 13 godina kasnije, taj isti barun von Mundy, hitnu pomoć osniva u Opatiji jer su mnogi Bečani upravo tu dolazili na odmor. Tako je opatijska hitna prva u Hrvatskoj, s tradicijom dugom 123 godine.

"Opatija i mi Opatijci smo ponosni na to što je kod nas osnovana prva hitna medicinska pomoć u Hrvatskoj. Mi smo bili jedni od prvih koji smo, tada, u okviru hitne i doma zdravlja osnovali i turističku ambulantu. Lako je nešto napraviti prvi ako imate inventivne, vrijedne i marljive ljude, ali njih je teško zadržati, a mi se u tome trudimo", kaže zamjenica gradonačelnika Marina Gašparić.

Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije slavi tek petu obljetnicu, ali jedini u našoj zemlji raspolaže s dva jedinstvena vozila. "Jedno je terensko vozilo za rad u zimskim i snježnim uvjetima, a drugo je prikolica, tj. Jedinica za velike nesreće koju danas premijerno predstavljamo. S ponosom želim reći da oba ova prometna sredstva, u ovom trenutku u Hrvatskoj, ima jedino naš Zavod", kaže ravnatelj Zavoda Davor Vukobrat.

U posljednjih pet godina kupljeno je 36 vozila, a samo u protekloj godini izdvojeno je 5 i pol milijuna kuna za 14 novih vozila, od kojih je većina terenskih, za potrebe Gorskoga kotara.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.